NOVA BLAMAŽA Milorad Dodik ga “džaba slao”: Zoranu Tegeltiji nije dozvoljeno da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a

Predsjedavajućem Vijeća Ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije bilo dozvoljeno da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Ovo je potvrđeno za RTRS iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Tegeltija će naći način da Vijeće sigurnosti upozna sa ‘stvarnim’ stanjem u BiH”, navodi se u saopćenju kabineta Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je saopćeno kako očekuju od ambasadora SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) i stalnih članica Vijeća sigurnosti da omoguće Zoranu Tegletiji da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će biti razmatrano stanje u BiH.

Tegeltija je svoje vrijeme za govornicom planirao iskoristiti da prezentira izvještaj Vlade RS-a te da govori protiv izvještaja visokog predstavnika o stanju u BiH.

Napominjemo da će se danas obratiti i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Nešto ranije, pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uprkos protivljenju Kine i Rusije.

Također zbog Tegeltijinog boravka u New Yorku, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otputovao je u Brisel, umjesto njega, na sastanak premijera Zapadnog Balkana.

Schmidtovo obraćanje

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odbratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija posvećenoj situaciji u BiH.

“Čast se obratiti ovom tijelu po prvi put u svojstvu visokog predstavnika. Prošlo je devet mjeseci otkako sam preuzeo ulogu. Nije lagan zadatak, ali je vrijedan poduhvat.

Istaknuo bi da narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice. Radi se o vrijednom i miroljubljivom narodu svih etničkih pripadnosti”, kazao je Schmidt na početku obraćanja.

Iako postoje prijetnje ustavnom poretku države, prvenstveno iz jednog njenog dijela, nastavio je Schmidt – oni ozbiljni izazovi zafunkcionalnost postoje u cijeloj zemlji, a on se Vijeću sigurnosti odlučio govoriti o najozbiljnijima.

“Od početka ove godine međunarodni mediji spekulišu o početku rata. U Sarajevu su se demonstranti okupili ispred mog ureda pozivajući na intervenciju da to spriječim.

BiH je i dalje traumatizirana ratom. Sukob u Ukrajini je ozbiljan podsjetnik da rat na evropskom tlu nije nemoguć.

U tom kontekstu, i američki senatori su nedavno uočili da je ovo zabrinjavajući period za BiH. Zato sam zahvalan za prisustvo EUFOR-a.

Zašto je međunarodno prisustvo i dalje potrebno? U prethodnom periodu su vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima kojima se može podrivati ustavni okvir BiH”, rekao je Schmidt, podsjećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.