Novi zastupnik Bundestaga: Ja sam Adis Ahmetović, nisam Thomas Müller, za BiH imam veliku motivaciju da joj pomognem

Posljednje Vijesti

Adis Ahmetović je rođen u Hanoveru, ali dijete roditelja iz Kladnja i Bosanskog Petrovca nije zaboravilo odakle je i na poziciji zastupnika njemačkog Bundestaga namjerava raditi u interesu mira i stabilnosti u BiH.

– Ne znam jesam li očekivao ovakav rezultat jer osvojio sam 34,9 posto ili više od 44.000 glasova. Više nego moja partija, jer imate glasanje za kandidate i za partiju. Nisam očekivao ovako nešto – kaže Ahmetović za Avaz.

Izuzetan izborni rezultat proslavio je u društvu porodice, prijatelja, više od 500 ljudi, a među njima i puno ljudi iz BiH I bivše Jugoslavije.

– Cijeli Balkan je slavio sa mnom – dodaje Ahmetović.

Profesor njemačkog jezika i političkih nauka do sada je bio desna ruka pokrajinskog premijera, a već danas putuje za Berlin gdje će prisustvovati prvoj sjednici frakcije SPD-a u Bundestagu.

– Ni Jasmina Hostert, ni ja nismo zaboravili odakle smo. Ja sam Adis Ahmetović, nisam Thomas Müller, porijeklom sam Bosanac i naravno da ću nastojati da se u njemačkoj vanjskoj politici BiH i države bivše Jugoslavije integriraju u EU.

Da se pomogne Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji … Treba nam novi plan bolji plan od onog što je Merkel radila zadnjih 16 godina. Tu smo, Jasmina i ja, da se time bavimo, a motivacija je velika. 25 godina se bavimo sami sa sobom, a ne gledamo kako razviti ekonomiju.

Mir i stabilnost su najbitniji, ulazak BiH u EU je ključ za stabilnost i mislim da Jasmina i ja možemo nešto da uradimo – istakao je novi zastupnik Bundestaga.

Leave your vote