Novinar Erol Avdović smatra da vam je Čović uradio fantastičnu kampanju? Komšić “kao iz topa”: “Da Bogdo nije, bio bih sretan…”

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovio je stav kako mu je svejedno ko će biti u državnom predsjedništvu iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović, sve dok je 2:1 za BiH.

Također, pozdravio je i kandidaturu Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Imate li šta prigovoriti SDA ili Izetbegoviću, kao što je američka ambasada kritikovala ovu stranku, između ostalog, za korupciju?

To je najvažniji prigovor SDA. Teško mi je prihvatiti da se ta korpucija “ne lomi” u samom početku. Ne možete reći nisam znao. Pored krivične odgovornosti postoji i politička.

Kako to da vam je svejedno hoće li u Predsjedništvo Izetbegović ili Bećirović? Ipak je to nacionalna stranka naspram socijaldemokratije?

Vjerujem da nijedan neće odigrati ništa štetno po BiH. Meni je Denis bliži po svjetonazoru, ali stvari gledam iz drugog ugla, svjedno mi je ko je tu, bitno mi je samo da ne odigra pogrešno.

Izetbegović je već bio u državnom predsjedništvu, možda da bude promjena?

Ne mora značiti da je promjena uvijek nabolje. Ode Šarović i dođe Dodik, jel promjena nabolje? Tako isto ode Jelavić dođe Čović, jel i ovo promjena nabolje?

Hoće li vas ugroziti kandidatura Bećirovića? Hrvatski blok, čini se, raduje se tom ujedinjenju oko Bećirovića?

Oni pogrešno računaju. Zanemaruju činjenicu da narod glasa, a ne političke stranke. Ja prihvatam šta narod odabere, sviđalo se to nama ili ne. Ali ja govorim o odnosu snaga u Predsjedništvu. Važno je da je 2:1 za BiH. To trubim od 2018. S moje tačke gledišta sigurna sam da nijedan neće raditi protiv BiH.

Ko vam je draži od njih dvojice da bude u Predsjedništvu BiH?

Možda bih volio vidjeti nekog trećeg…

Trojka priželjkuje vaše ime u Predsjedništvu sa Bećirovićem, kako to tumačite?

Hvala im. Šta oni imaju precizno na umu morat ćete zvati nekog od njih da vam objasni. Moje iskustvo kaže da to što ste kandidat jedne stranke ne mora značiti da apsolutno glasaju za vas. Nije bitno da se dopadnete stranačkim šefovima, bitno je da vas narod cijeni, istakao je, prenosi N1.

Novinar Erol Avdović smatra da vam je Čović uradio fantastičnu kampanju?

Da Bogdo nije, bio bih sretan da to ne radi.

Kako komentarišete kandidaturu Vojina Mijatović za člana Predsjedništva BiH iz RS?

Vidim da mu mnogi zamjeraju, kao da čini uslugu Dodiku. Ja ne bih pošao sa te tačke. Ovo što Mijatović radi je nešto što je prije svega hrabro. Lakoj je nama u Sarajevu, ali valja neke stvari izgovoriti pa se probuditi u Banjaluci.

Beskrajno je korisno za Bosnu i Hercegovinu to što radi Mijatović. Uvijek će imati moju simpatiju. Da li će pobijediti – vjerovatno neće. Njegova kandidatura će jako pomoći SDP-u u RS. Zato mislim da je to dobro.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.