Novoizabrana članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović odmah kritikuje Bećirovića i Komšića: “Moje kolege su danas pričale o imaginacijama, nisu poštovale Ustav”

Željka Cvijanović, novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon položene zakletve u ovoj instituciji i obećanja da u nju dolazi s ispruženom rukom i dobrim namjerama u Istočnom Sarajevu je sa stranačkim kolegom Miloradom Dodikom, održala press konferenciju na kojoj je, između ostalog, poručila da su današnji govori njenih kolega Denisa Bećirovića i Željka Komšića bile priče o imaginacijama.

Cvijanović je istakla da u njenom budućem radu u Predsjedništvu BiH nema nikakve iluzije niti prevelika očekivanja te da su njeni glavni orijentiri za postupanje njen rad i Ustav.

“I ne možemo govoriti niti se zaklinjati da se pridržavamo Ustava i Dejtona sa svim njegovim aneksima, a da pritom zaboravimo da je Ustav sadržan u Aneksu 4 i da jasno propisauje šta su to nadležnosti svakog nivoa vlasti.

Dakle, ja dam legalista i želim se na taj način ponašati i održati organsku vezu sa Republikom Srpskom jer su me njeni građani izabrali. Razumijem složenost svih ovih vremena i ovog trenutka i vjerujem da je za svako rješenje potrebno imati dogovor.

Neću govoriti ništa unaprijed, pred nama je vrijeme koje će pokazati kako će to funkcionisati. Interesuje me da u okviru svojih nadležnosti osiguramo stabilnost i građanima Republike Srpske i Federacije BiH i zanm da to podrazumijeva da deblokiramo mnoge projekte koji su na čekanju već godinama zbog određenih političkih hirova, a ne potrebe da se oni blokiraju”, kazala je Cvijanović.

Naglasila je da je potrebno graditi dobre odnose sa okruženjem.

“Kao neko ko dolazi iz RS i razumije potentnost i snagu Srbije razumijem da je to izuzetno važno, ali isto tako i dobri odnosi sa ostalim državama s kojima dijelimo granicu i to Hrvatskom i Crnom Gorom.

Tu su i druge susjedne zemlje poput Slovenije i Sjeverne Makedonije, ali mislim das e dobri odnosi trebaju graditi i sa centralnom i istočnom Evropom i ta će nam partnerstva pomoći i da ovo teško vrijeme ekonomski preživimo lakše, ali i isto tako da gradimo i produbljujemo neko već postojeće političko razumijevanje.

Mislim da moramo izaći iz okvira u kojima smo zarobljeni godinama da se stvari na unutrrašnjem planu odvijaju da je važnije nekome s kim živimo učiniti štetu nego napraviti pomake koji bi svakome u okviru BiH omogućili napredak”, ustvrdila je Cvijanović – javlja N1.

S obzirom na to da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, stranke iz koje dolazi i Cvijanović, danas napustio Konstituirajuću sjednicu u Predsjedništvu BiH za vrijeme govora Željka Komšića, Cvijanović je i sama prokomentarisala ono što je on rekao.

“Rekla sam da već nastojim biti legalista te da nastojim djelovati pridržavajući se i Ustava i svih onih kvalifikacija koje su njime predviđene.

Ono što sam danas prepoznala u govoru svojih kolega jeste to da su oni odstupili od onoga što je Ustav prepoznao kao ustavne kategorije i zato sam rekla na početku ovoog obraćanja da sam tamo vidjela priču o imaginacijama, a ne priču o onome što jeste neka ustavna postavka i namjeravam se naravno pridržavati Ustava kako god to neko mislio i tumačio.

Mi možemo imati političke ciljeve, ali mora se poštovati ono što Ustav predviđa. Također sam na početku rekla da mora postojati organska veza između člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i institucija RS i to nije nikakva nepoznanica i mi se tako godinama ponašam.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nije neko ko je samoizolovan i ne mora poštovati činjenicu da ga je izabrao narod RS i samim time to je i Ustav rekao i da je trebalo da se bira na neki drugi način tako bi se i desilo. BiH, dakle, nije jedinstvena izborna jedinica kada je u pitanju bilo kojeg tijela pa tako i Predsjedništva BiH”, istakla je Cvijanović.

S druge strane, navela je i to da se možda ni njenim kolegama nije dopao njen govor posebno u onom dijelu kada je rekla da ne želi da u BiH bude intervencija stranaca.

“Zato sam rekla da trebamo biti subjekti donošenja odluka, a ne objekti i ne želim poginjati glavu i govoriti da je za ovu zemlju dobar strani intervencionizam – ne, to nije dobro.

Nažalost, u ovoj zemlkji dosad je postojala jedna kultura političkog življenja u političkom Sarajevu da se promovišu strane intervencije, a u Republici Srpskoj je jedna sasvim druga kultura izražena kroz većinsku volju naroda da sami donosimo svoje odluke.

Za mene je poniženje i za narod koji me birao da neko treba da se postavi iznad demokratski izabranih institucija i da može da postoji i legitimni i nelegitimni visoki predstavnik. Naš je problem ako ne možemo naći rješenje godina, a ne nekog visokog predstavnika da to presijeca donošenjem nekih odluka”, zaključila je Cvijanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.