Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Australiji: U Kanberi položen vijenac u znak sjećanja na žrtve genocida, planirana i komemoracija

Godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena i u Australiji.

Ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Kamberi položeno je cvijeće u znak sjećanja na žrtve genocida, a zastava je spuštena na pola koplja. U 11 sati planirana je i komemoracija te obraćanje zvanica i svjedoka genocida.

U neizvjesnosti i otežanim okolnostima u kojima se trenutno nalazi Novi Južni Vels usljed povećanog broja slučajeva oboljelih od koronavirusa i pooštravanja restriktivnih mjera kretanja, Organizacioni odbor za pripremanje komemorativnog programa u svrhu obilježavanja strašnog zločina počinjenog u Srebrenici nije posustao u namjeri da oda počast nevinim žrtvama genocida nad bošnjačkim narodom.

Odbor je sačinjen od velikog broja bosanskohercegovačkih organizacija i uglednih pojedinaca, a pokrenuo da je počasni konzula Amir Šahinović.

“11. jul 1995. godine je dan koji svi Bosanci i Hercegovci, ma gdje bili, doživljavaju kao ličnu tragediju, pa i u ovom dijelu svijeta”, naveli su iz Odbora.

Naime, oni su, u nemogućnosti prisustva, organizovali polaganje vijenca ispred zgrade Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri, u ime svih Bosanaca i Hercegovaca Australije.

“Na isti dan, dan žalosti, bit će istaknuta obilježja, koja upućuju da se neće i ne smije nikada zaboraviti genocid i strašni zločin, koji se dogodio u Srebrenici, na zgradi Bosanskog kulturnog centra u Sidneju. Uz sve to, Organizacioni odbor trenutno dogovora buduće aktivnosti, poput mogućnosti sakupljanja novčanih sredstava da bi se i na taj način pomoglo djeci i majkama Srebrenice”. rekao je Odbor.

Ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Kanberi održava se i komemorativni skup na koji su pozvani zvaničnici iz političkih, religijskih i socijalnih sfera života u Australiji, a i šira bh. zajednica u Australiji.

Polaznici Bosanske etničke škole će se u oficijelnom dijelu programa koji počinje u 11 sati predstaviti recitacijama i monolozima, uz izvanredni ženski hor “Modra rijeka”, dok će svjedoci strašnih zločina tog jula 1995. u Srebrenici podijeliti svoju priču s prisutnima, a skupu će se obratiti, također, ugledna vjerska i politička lica.

Koordinatori programa su magistrice Maida Kulić Vugdalić i Dzenita Čengić Karup.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.