Obilna kiša uzrokovala poplave u dijelu BiH

Obilne kišne padavine koje su ovog vikenda pogodile Bosnu i Hercegovinu uzrokovale su poplave u južnim dijelovima zemlje. Trenutno je najteža situacija u južnoj Hercegovini i u dolini Neretve, a trenutno je najpogođenija Čapljina. Kako se ranije i očekivalo, danas uz uticaj mediteranskog ciklona preovladavaju obilne padavine širom Hercegovine i jugozapadne Bosne. Nevrijeme je zabilježeno i Neumu.

Povremeno ih ima i u ostatku zemlje, a u izraženom visinskom strujanju pristiže i sve više pijeska sa sjevera Afrike pa se, kako javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba, radi o prljavoj kiši.

O količini padavina svjedoči i činjenica da je fudbalski susret između Širokog Brijega i Željezničara u Čitluku otkazan upravo zbog obilne kiše uslijed koje je teren na kojem se trebao odigrati susret u potpunosti poplavljen.

Kiša će večeras postepeno oslabiti i prestati, a narednih dana bit će je samo lokalno i u manjim količinama.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme uz kišu i pljuskove. Padavina će biti u većem dijelu zemlje, najviše u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. Prema prognozama meteorologa sa BHMeteo.ba, najmanje padavina će biti na istoku i sjeveroistoku, dok će na planinama iznad 1.700 metara nadmorske visine padati snijeg.

Najviše dnevne temperature kretat će se od 12 do 19 stepeni Celzijusa.

VEZANI TEKST: Pogledajte snimak: Nevrijeme izazvalo probleme u Neumu, intervenisali i vatrogasci

Prvi radni dan u sedmici bit će također umjereno do pretežno oblačno sa najviše oblačnosti u Hercegovini. Tek na jugozapadu i zapadu Bosne se očekuje kiša, dok će u ostatku zemlje biti sunčanije i bez padavina.

Jutarnja temperatura u ponedjeljak dva do šest stepeni, na jugu do deset. Najviša dnevna 14 do 19, lokalno do 21 stepen Celzijusa. Vjetar slab do umjeren južnog smjera.

U utorak će sa juga doći novu porast oblačnosti koji će zahvatiti cijelu zemlju. Sa naoblačenjem moguće su i nove kišne padavine, ali u manjim količinama.

Jutarnja temperatura u utorak jedan do pet stepeni, na jugu šest do deset stepeni Celzijusa. Najviša dnevna 13 do 18, lokalno do 20. Vjetar slab do umjeren južnog smjera.

Za kraj ovog toplog februara, u srijedu (28.februara) i četvrtak (29.februara), prema trenutnim prognozama, očekuje se pretežno oblačno vrijeme uz lokalno kišu u manjim količinama i iznadprosječnim temperaturama za ovo doba godine. “Glavni događaj sljedeće sedmice je jak ciklon koji će formirati u Sredozemnom moru ispred obale Tunisa i Alžira. Alžiru i Tunisu će donijeti obilne padavine, moguće i lokalno poplave te snijeg na planinama.

Naši krajevi će se u tom slučaju nalaziti pod toplim južnim strujanjem uz značajne količine saharskog pijeska i prašine u zraku pa će nebo biti zamućeno uz povećanje zagađenosti zraka”, prognoziraju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Pogledajte fotografije iz Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.