Bingo

Objavljena lista top 10 kompanija po prihodima u Federaciji BiH

Biznis Posljednje Vijesti

Analitičari LRC-a sumirali su rezultate poslovanja prema podacima koje su među prvima otkupili od Finansijsko-informatičke agencije (FIA), koja je registar završnih računa firmi iz Federacije BiH.

Prva pandemijska godina ostavila je brojne posljedice kako na zdravlje ljudi, tako i na ekonomiju, koja je mjesecima bila u potpunom ili djelimičnom lockdownu, objavio je LRC.

Za prošlu godinu završne račune ovoj entitetskoj agenciji predala su 23.244 privredna subjekta, što je jedan posto više nego godinu prije. I to je, zapravo, jedini segment “igre” u kojem se bilježi napredak. U istoj godini prihodi preduzeća su iznosili 45 milijardi KM, što je pet milijardi ili deset posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Ukupan izvoz preduzeća iz FBiH je iznosio 6,7 milijardi KM i manji je za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 7,6 milijardi KM. Broj zaposlenih je također u padu i to za četiri posto. Prošle godine u preduzećima sa područja FBiH koje su predale završne račune za 2020. godinu je radilo 350.889 radnika, a godinu ranije 365.575.

Ovakva ekonomska situacija odrazila se i na poslovanje najvećih preduzeća u FBiH po visini prihoda. Gledajući samo listu top 10 kompanija po visini prihoda, može se vidjeti da je svakoj od njih prihod u prošloj godini bio manji nego u 2019. godini, i to u rasponu od 0,1 posto pa do vrtoglavih 35 posto.

Najveći pad prihoda bilježi kompanija “Holdina” (35 posto), pa je zbog toga ove godine po visini prihoda na trećem mjestu ukupnog poretka. Ova kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 852,5 miliona KM, što je znatno manje nego godinu prije, kada je imala prihod od 1,3 milijarde KM.

Na prvom mjestu liste preduzeća po visini prihoda ove godine je kompanija “Bingo”, čije je sjedište u Tuzli. “Bingo” je prošle godine uprihodovao 1,2 milijarde KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini.

Drugo mjesto na ovoj listi zauzelo je Javno preduzeće “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” sa prihodom od 1,04 milijardi KM.

Leave your vote