Obrušio se: Dodik iz Beograda komentarisao obraćanje Komšića pred Generalnom skupštinom UN-a

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u Beogradu komentarisao govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Dodik je za Komšića, koji je službeno predvodio delegaciju BiH i kao takav govorio pred Generalnom skupštinom UN-a, ustvrdio da je “neovlašteno nastupio”.

“Bilo je istupa političara iz BiH, Komšić je neovlašteno nastupio pred Generalnom skupštinom UN-a. Sve što je rekao, rekao je isključivo kao svoj lični stav, to nije stav BiH”, dodao je Dodik.

Dodik kaže da takvo ponašanje stvara “nerazmjerne situacije u kojima se Srbi iz Republike Srpske navodno moraju smjestiti u zemlju u kojoj ne mogu egzistirati, budući da ne postoje nikakvi osnovi za njeno postojanje i djelovanje”.

“U takvoj zemlji vjeruje se da, ako tvrdimo da pripadamo srpskom narodu i izražavamo naklonost prema Srbiji, da to nije u skladu s razumom, logikom, pa ni s politikom”, rekao je Dodik.

Dodik je također ustvrdio da je Bosna i Hercegovina “sklepana” i opisao ju kao eksperiment liberalnog svijeta.

“Već 30 godina pokušava se naći neki realan osnov za funkcionisanje BiH i uvijek iznova uprskaju ti političari iz Sarajeva”, ustvrdio je Dodik.

Oglasila se i Cvijanović

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Generalnoj skupštini UN-a nije usaglašen, ali da to nije ništa neoubičajeno u državi, gdje se godinama ne usaglašavaju govori koji se odnose na javne nastupe, kao ni stavovi.

“Nismo baš uspješni u tome. Tako da ono što se prezentuje vani često i po pravilu izgleda drugačije”, rekla je Cvijanović novinarima u Beogradu, komentarišući govor Komšića u kojem je optužio Srbiju i Hrvatsku da vrše udar na suverenitet BiH i da im u podjeli BiH pomažu i pojedini članovi međunarodne zajednice.

Cvijanović je istakla da nije saglasna sa Komšićem što se tiče susjeda.

“Nisam saglasna kad je u pitanju Srbija, jer ne vidim ništa što je problematično, a odnosi se na ponašanje Srbije kada je riječ o BiH”, dodala je.

Ona je ocijenila kako se Srbija pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne postoji izjava u kojoj su zvaničnici te zemlje osujetili, osporili ili doveli u pitanje bilo što se odnosi na BiH.

“Zaista uvijek promovišu Dejtonski sporazum, dogovor dva entiteta i tri naroda promovišu onako kao je to Ustav i Dejtonski sporazum predvidio.

Ja ne vidim nikakvo miješanje, bilo šta što može da prouzrokuje probleme u BiH”, rekla je članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Istakla je da postoji posebna bratska veza između bh. entiteta Republika Srpska i Srbije, kao i da je tu i političko razumijevanje, te ekonomska saradnja.

“Isto tako, treba reći da su te veze i pravno utemeljene na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama”, kazala je Cvijanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.