Od Sarajeva do New Yorka: Veliko priznanje za profesoricu kompozicije Svjetlanu Bukvić

Sarajka Svjetlana Bukvić dobitnica je nagrade ASCAP PLUS za 2020. godinu, koju dodjeljuje Američko udruženje kompozitora, autora i izdavača (ASCAP).

Ova nagrada dodjeljuje se članovima udruženja čija su djela izvedena u neistraženim medijima i čiji katalozi imaju prestižnu vrijednosti.

Inače, Svjetlana je studirala i diplomirala kompoziciju i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U potrazi za fakultetima koji su pružali mogućnost spajanja starog sa novim, aplicirala je i primljena je na njujorški univerzitet Rensselaer Polytechnic, koji je tada uspostavljao prvi program u Americi za multimedijalnu umjetnost.

Skupu školarinu platio je univerzitet, a Svjetlana nije odustala od odlaska uprkos ratu.

Prošavši vratoloman put, Svjetlana je konačno stigla na destinaciju o kojoj je sanjala – New York City. Studij je završila u roku, bila je među najboljim studentima i radila je sa najboljim umjetnicima u NY-u. Danas je zaposlena na njujorškom univerzitetu, gdje predaje muzički biznis, elektronsku muziku i kompoziciju, i zvuk za film.

Od svoje domovine nije odustala, naprotiv. Mišljenja je kako uspješni stručnjaci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive širom svijeta (kakvih je mnogo), znanje trebaju donijeti u domovinu. Tako i ona uspostavlja saradnje između muzičkih institucija u New Yorku i BiH, kako bi doprinijela kvaliteti i razvoju ove branše u našoj državi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.