in ,

Odmah reagovali: Iz HNS-a se oglasili nakon jasnih poruka iz Njemačke o situaciji u Bosni i Hercegovini i izmjenama Izbornog zakona

Oglasili su se iz HNS-a nakon što je Njemačka Vlada objavila zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona

Oglasili su se iz HNS-a nakon što je Njemačka Vlada objavila zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona.

Kako se navodi u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora, stavovi njemačke vlade već su naišli na zlonamjerne interpretacije domaćih političara.

“Stavovi njemačke savezne vlade nisu ni izašli u javnost, a već nailaze na razne zlonamjerne interpretacije i proizvoljna tumačenja. Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Želimo istaknuti kako apsolutno dijelimo zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine”, navodi Hrvatski narodni sabor.

Također, izrazili su zadovoljstvo što je BiH u fokusu evropskih država.

“Jednako važno, ističemo zadovoljstvo što se naša domovina nalazi visoko u fokusu velike europske zemlje i jedne od ključnih predvodnika Europske unije kao što je Savezna Republika Njemačka. Iz tih razloga u potpunostir azumijemo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva”, navodi se.

Nakon toga, iz HNS-a su ukazali na važnost implementacije odluka Suda u Strasbourgu.

VEZANI TEKST: Njemačka Vlada se oglasila, iznijeli su vrlo jasan stav: “Podjele u BiH mogao bi dodatno produbiti princip ‘legitimnog političkog predstavljanja’”

“Naime, legitimno predstavljanje, ukoliko nije koncizno ustavno i zakonodavno koncipirano i u potpunosti regulirano, doista može biti još jedno od dodatnih sredstava diskriminacije kakva je trenutno na snazi u političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Prije svega tu želimo istaknuti važnost potpune implementacije svih odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (prije svega u predmetu ‘Sejdić i Finci’) kao i odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić'”, ističu iz HNS-a.

Osim toga, navode kako je u stavovima Venecijanske komisije navedeno kako u BiH još nije sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine.

“U tački 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da kandidaturu mogu istaknuti i biti birani i pripadnici iz reda ‘Ostalih’, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda”, objašnjavaju.

Iz HNS-a su u saopćenju ukazali na srž poruke koju je uputila njemačka vlast.

“Ukoliko bi legitimno predstavljanje podrazumijevalo da Hrvati biraju samo Hrvate ili Srbi samo Srbe, takav model dodatno bi vodio u podjele i podrazumijevao još veću diskriminaciju u demokratskom i nacionalnom pogledu i bio poraz za europsku Bosnu i Hercegovinu. Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove. Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutarnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija”, mišljenja su u HNS-u.

VEZANI TEKST: Bakir Izetbegović se oglasio na Facebooku, nije krio oduševljenje: “Pozdravljam stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodastva potrebno izmijeniti Ustav BiH”

Također, iz HNS-a ističu da svaki stanovnik BiH mora uživati pravo da se kandidira i bude biran na izborima.

“Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran. Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Židovske zajednice ili netko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u tijelima vlasti na svim razinama predstavlja netko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili netko tko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo”, saopćili su.

U saopćenju, HNS ističe kako oni neće odustati od zahtjeva koji sprečavaju dominaciju brojčano veće zajednice.

“Hrvatski narodni sabor podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama. Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskoj razini što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopćenju.

Na kraju, iz Hrvatskog narodnog sabora ističu kako oni zagovaraju sistem Belgije kao idealan politički model za BiH.

VEZANI TEKST: Željko Komšić o službenom stavu njemačke vlade: “Potpuni debakl i poraz politike HDZ-a BiH, ali i zvaničnog Zagreba!”

“Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje jamče opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

Njemačka Vlada se oglasila, iznijeli su vrlo jasan stav: “Podjele u BiH bi se mogle dodatno produbiti principom ‘legitimnog političkog predstavljanja’”

Ponosno se oglasila i britanska ambasada: Emir Ramić završio svjetski poznatu Royal Air Force akademiju Cranwell i postao oficir Oružanih snaga BiH