Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića, evo detalja

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio za klevetu.

Dodik je Davora Dragičevića tužio zbog njegovih medijskih istupa. Dragičevićev advokat Dragan Tolimir rekao je da je Dodik tužio njegovog branjenika zbog tvrdnji da su institucije Republike Srpske učestvovale u likvidaciji i zataškivanju ubistva Davida Dragičevića, piše BIRN.

Tolimir je na pripremnom ročištu predložio dokaze iz izvještaja Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, kao i odluku Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da su narušena ljudska prava porodice Dragičević. Predloženo je i sedam svjedoka.

“U ovom slučaju tužilac je Milorad Dodik.

Mi smo danas iznijeli niz dokaza iz kojih se vidi da su sve institucije u Republici Srpskoj u tom trenutku nezakonito postupale. Iz toga proističe ili da su pokušavale da prikriju stvarne izvršioce i nalogodavce ili da su namjerno i nezakonito postupale u tim predmetima.

Davor Dragičević tu opravdano sumnja da nešto nije u redu ako policija nezakonito provodi istragu”, kazao je advokat Tolimir novinarima ispred Suda.

Davor Dragičević je prije pripremnog ročišta za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je poraz institucija to što se sudi njemu, a što su ubice njegovog djeteta i dalje na slobodi.

On kaže i da je očigledno da su procesi čekali na njegov povratak iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu.

Glavna rasprava zakazana je za 29. novembar.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, u centru Banjaluke.

Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela.

U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banjaluka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu 2021. preuzelo Državno tužilaštvo.

U januaru ove godine Osnovni sud u Banjaluci prvostepenom presudom oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banjaluke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka, optužene za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.