Oglasili se iz Ambasade SAD u BiH, jako direktno su poručili: “Milorad Dodik je sankcionisan zbog potkopavanja Dejtona i gomilanja bogatstva kroz podmićivanje”

Novoizabrani predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik održao je jučer press konferenciju u Istočnom Sarajevu zajedno sa stranačkom kolegicom i članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

Svašta su se nagovorili.

Na press konferenciji, Dodik se između ostalog osvrnuo na sankcije koje su mu Sjedinjene Američke Države uvele početkom ove godine.

Dodik nastavlja po svome…

“Jučer (prekjučer op.a.) sam slušao Američku ambasadu koja kaže gospodin Dodik zbog retorike vezano za Dejtonski sporazum je dobio sankcije.

Ja sam mislio da je to zbog korupcije, a ono ispade zbog Dejtonskog sporazuma. Oni ne znaju šta pričaju, šta ih briga, oni su uveli sankcije i doviđenja – rekao je Dodik.

Stigao odgovor

Iz Ambasade SAD su za portal “Avaza” istakli da je Dodik do sada sankcionisan dva puta od strane SAD.

Navode da je ugrozio stabilnost.

“Petog januara 2022. sankcionisan je zbog potkopavanja institucija BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i inicirajući stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Ove aktivnosti ugrožavale su stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavale su Dejtonski mirovni sporazum.

Sankcije su također temeljene na njegovom iskorištavanju službenog položaja za gomilanje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije.

Gospodin Dodik prethodno je bio sankcioniran 17. januara 2017. zbog suprostavljanja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime je aktivno opstruirao Dejtonski sporazum – naveli su iz Ambasade SAD.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.