Oglasili se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država: “Branit ćemo BiH, nećemo stajati po strani dok je Dodik gura u sukob”

Američka ambasada reagovala je na nove najave Dodika o otcijepljenju Republike Srpske.

Iz ambasade su naveli da je Republika Srpska entitet u Bosne i Hercegovine te da ona ne postoji izvan Bosne i Hercegovine.

Poručili su da prema Ustavu BiH, ni entitet niti bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcjepljenje ili ujedinjenje s drugom državom.

“Milorad Dodik je u krivu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob. Sjedinjene Države će štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održi njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, naveli su.

Inače, stranke okupljene oko vladajućeg SNSD-a su potpisale dan Plan djelovanja političkih partija u RS-u za državne organe, a što je predsjednik entiteta Milorad Dodik i obrazložio na konferenciji za medije.

Plan djelovanja političkih partija u RS-u su potpisale političke partije koje su došle i na Dodikov nedavni sastanak na kojem su razgovarali o današnjem dokumentu.

Međutim, SDS je odustao i nije želio potpisati dokument jer nije usmjeren na problem državne imovine, osim u jednoj tački koja kaže da će imovina biti neprikosnoveno korištena kao imovina RS-a.

“Ovaj plan aktivnosti održava uvažavanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i naša prava koja smo time dobili. RS ovim planom nesumnjivo ulazi u proces nastajanja svojih ranije utvrđenih nadležnosti koje je imala Dejtonskim sporazumom.

Sve tačke su usmjerene na jačanje nadležnosti entiteta”, rekao je Dodik.

Dogovoreno je i da u srijedu bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebala donijeti odluku o pozivanju srpskih sudija Ustavnog suda BiH da podnesu ostavku.

“Sudije Ustavnog suda su degenerisali osnovnu namjeru potpisnika Dejtonskog sporazuma da Ustavni sud bude taj koji će potvrđivati da li su zakoni u skladu s Ustavom.

Oni su sebi sami uzimali nadležnosti i zloupotrebljavali položaj te se miješali u pravosuđe.
Čuli smo ovih dana da oni mogu donositi odluke. Ok.

Te odluke neće važiti za nas i neće se provoditi na teritoriji RS-a. Ne treba imati dilemu da bošnjačke sudije rade u skladu s partijom u kojoj su visokopozicionirani, a ne u skladu s Ustavom”, rekao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.