Oglasili se iz HNS-a nakon žestoke kritike američkog ambasadora prema Draganu Čoviću

Nakon što je američki ambasador u BiH Michael Murphy oštro kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog odnosa prema pitanju plinovoda Južna interkonekcija, stigla je reakcija iz HNS-a na čijem je čelu Dragan Čović.

Prvobitno da podsjetimo na izjavu Murphya.

“Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ-a desila se nakon što je ova stranka glasala za isti zakon u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 2021. godine. Uprkos dobroj volji koalicionih partnera u FBiH da se ide dalje sa projektom, Čović je izabrao da slijedi sopstvene interese, a ne interese stanovnika FBiH”, konstatovao je Murphy.

Prema njegovim riječima, Čović i HDZ su zanemarili odgovornost, koju predstavlja učešće u vlasti, kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH-Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekat. Tvrdi da HDZ želi uspostaviti drugog operatera za distribuciju plina, a koji će biti pod etničkom kontrolom, kako je istakao, Hrvata.

“Umjesto da se krene dalje sa BH-Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekat kao izvođač, HDZ sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i sa tehničkog i sa ekonomskog stanovišta”, poručio je.

Upozorio bih da bi postojanje još jedne kompanije značilo rast troškova, dalju podjelu tržišta plina, potkopavanje funkcionalnosti vlasti u FBiH i jačanje, kako je naveo, malignog utjecaja Rusije.

“Sve manje vremena”

Kako je konstatovao ambasador Murphy, vremena je sve manje, međunarodne finansijske institucije odustaju od finansiranja novih projekata za plin, a njihova spremnost da podrže interkonekciju vremenom će biti sve manja.

“Dalja odgađanja mogu dovesti do toga da bi potrošači i poslovni subjekti u FBiH morali platiti više za isti projekat ili, još gore, da uopće ne dođe do izgradnje Južne interkonekcije, čime će Bosna i Hercegovina izgubiti brojne ekonomske i sigurnosne koristi koje projekat donosi. Bez potrebnog finansijskog učešća, Bosna i Hercegovina će ostati i bez skoro 26 miliona eura, odnosno sredstava iz grantova Evropske unije iz investicionog okvira za Zapadni Balkan”, naglasio je.

Naveo je da nejasni prijedlozi u vezi sa alternativnim izvorima finansiranja, koji, kako je ocijenio, teško da mogu biti realizovani, tek su jedna u nizu distrakcija, posebno ako ne bude postojao okvirni zakon za sam projekat, usklađen sa međunarodnim standardima i ekonomski opravdan.

“Drugim riječima, moguće je da će stav Dragana Čovića prema Južnoj interkonekciji uništiti ovaj projekat”, naglasio je.

“Put realizacije je jasan”

Smatra da je put za realizaciju Južne interkonekcije jasan, a to za njega znači i poboljšanje BH-Gasa.

“Prvo i osnovno, projekat se ne može, niti će ikada moći biti realizovan bez neophodnih zakonskih rješenja. Zakon o Južnoj interkonekciji mora biti usvojen, bez amandmana koji bi stvorili prostor za korupciju ili etničku segmentaciju. Privredno društvo BH-Gas, zaduženo za proizvodnju i transport gasa u FBiH, mora biti unaprijeđeno i restrukturisano kako bi bilo na usluzi svim građanima, a sve posredstvom reformisanja Nadzornog odbora i uprave”, poručio je.

Pozvao je Vladu FBiH da hitno uputi zahtjev za finansiranje prema odgovarajućoj međunarodnoj finansijskoj instituciji i za grantove EU.

“Nepostupanje u vezi sa Južnom interkonekcijom produžit će zavisnost o Rusiji, čime će građani FBiH biti lišeni ekonomskih prednosti koje sa sobom nosi novi izvor ovog energenta”, dodaje.

Murphy je podsjetio da se Bosna i Hercegovina nalazi na energetskoj raskrsnici te da HDZ blokira put ka evropskim integracijama i energetskoj sigurnosti. Pitao je Čovića koji će put izabrati.

“Ova opstrukcija sada prijeti da uništi svaki tračak nade za energetsku diverzifikaciju, da onemogući otvaranje novih radnih mjesta koje ovaj projekat sa sobom nosi te ograniči ekonomski rast u FBiH. Izbor je jasan: učiniti što je ispravno za građane ili staviti lične interese ispred interesa građana. Koji put će Dragan Čović izabrati? Ako izostane brza reakcija, to će biti jasan signal i Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici šta su tačno prioriteti za Dragana Čovića”, zaključio je.

Koristi od Južne interkonekcije

Također je podsjetio da je Južna interkonekcija plinovod kojim bi se Bosna i Hercegovina preko Hrvatske povezala sa širom evropskom mrežom plinovoda, što bi omogućilo uvoz plina iz izvora koji nisu u Rusiji. Ukazao je i na prednosti ovog plinovoda.

“Njime se osigurava dodatno snabdijevanje energijom u FBiH, uključujući područja koja nikada nisu imala pristup plinu. To bi omogućilo privredni rast, nova radna mjesta i napredak u više oblasti. Kompanije i industrijski kompleksi mogli bi preći na korištenje čišćih goriva, što bi umanjilo zagađenost zraka. Stručnjaci procjenjuju da bi Južnom interkonekcijom bilo odmah osigurano na stotine radnih mjesta u građevinskom sektoru, uz dodatnu korist kompanijama koje opslužuju te radnike”, istakao je.

Naglasio je da bi bilo osigurano više od hiljadu stalnih radnih mjesta te bi postojalo sigurno i pouzdano snabdijevanje plinom. Murphy je u svom blogu napomenuo da je to posebno važno u trenutku kada Rusija energente koristi kao oružje.

Stigla reakcija HNS-a

Na početku saopćenju su se prvo pohvalili uspjehom i brzinom konstituisanja vlasti na nivou države BiH.

“Zahvaljujući naporima hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama potpisan je povijesni dokument: “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, kako na federalnoj tako i na državnoj razini. Uspostava vlasti u rekordno kratkom razdoblju, fleksibilnost i spremnost za predvođenje ključnih procesa mogu se smatrati povijesnim rezultatom za Federaciju i BiH”, naveli su.

U saopćenju HNS BiH je ponovo istakao potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH.

“Sukladno tome, projekt Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskoga naroda tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti. Vijeće ministara BiH je svojim zaključcima naznačio žurnost što bržeg kretanja u postizanju zakonskih rješenja nadležnih institucija. Isto je učinjeno i tijekom zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH”, dodali su.

HNS BiH, navodi se, potiče sve domaće i međunarodne partnere na sveobuhvatniji pristup i djelovanje sukladno ekonomskim i sigurnosnim interesima svih konstitutivnih naroda i drugih građana kada je u pitanju realizacija najvažnijeg energetskog projekta u državi.

“Opredijeljenost HNS-a svojim zapadnim partnerima i saveznicima te postizanju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u ostaje trajna i neupitna.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.