Oglasili se zbog dešavanja u RS: Njemačka europarlamentarka Burkhardt i kolega iz Nizozemske Reuten pozvali na sprečavanje proslave 9. januara

Njemačka europarlamentarka Delara Burkhardt (SPD) i njen kolega iz Nizozemske Thijs Reuten (PvdA), oglasili su se danas na svojim Twitter profilima povodom najave proslave 9. januara, neustavnog dana RS, zakazane u Istočnom Sarajevu.

Pozvali su Evropsku komisiju i komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija, između ostalih, da hitno djeluju u sprečavanju obilježavanja 9. januara i proslave Dana Republike Srpske (RS), kojeg je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim.

Reuten kategoričan

“Ne želimo ponovo gledati bilo kakvu neustavnu paradu 9. januara kao što smo gledali prošle godine.

Niti u Banja Luci niti bilo gdje drugo.

Izuzetno smo zabrinuti zbog najava neustavne proslave osnivanja ‘Republike Srpske’ koja se organizuje u Istočnom Sarajevu u kojoj su jasno uključeni zvaničnici iz RS a najavljeno je i učešće sina Aleksandra Vučića kao i zvaničnika iz Srbije.

Zahtijevamo da se Evopska Komisija i OHR proaktivno angažuju sa nadležnim organima kako bi spriječili neustavne parade i izjave poricanja genocida i da podrže državne institucije BiH, uključujući tužioce kako bi poduzeli brze korake ako je potrebno.

Namjerno ugrožavanje jedinstva BiH koje sprovodi Milorad Dodik i njegovi saveznici i nastavak destabilizirajućih radnji iz Srbije u cijelom regionu, uključujući BiH, moraju prestati“, napisao je Reuten na Twitteru.

Pozvao je EU da umjesto šutnje i politike udovoljavanja razmotri restriktivne mjere protiv svih (izabranih) državnih službenika koji učestvuju u neustavnim aktivnostima,

a koje uključuju sankcije protiv funkcionera iz RS, dalje zamrzavanje sredstava namjenjenih za RS, sankcije zvaničnicima ili zvaničnim predstavnicima iz Srbije koji učestvuju u nelegalnim proslavama.

Oglasila se i njemačka europarlamentarka Delara Burkhardt (SPD).

“Sa kolegam Thijsom Reutenom iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata zatražila sam djelovanje Evropske komisije, komesara za proširenje Olivera Varhelyja i Europske službe za vanjske poslove”, napisala je europarlamentarka Burkhardt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.