Oglasili su se iz Britanske ambasade u BiH nakon Dodikove najave obustave saradnje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će vlada i druge institucije Republike Srpske odbiti sve programe koje je u ovom entitetu kreirala Velika Britanija, a nakon što su njemu i Željki Cvijanović uvedene sankcije.

Dakle, Dodik zbog ličnih sankcija želi direktno ugroziti sve građane RS-a skrivajući se iza njih i kažnjavajući ih obustavom britanske pomoći i značajnih ulaganja u različite sektore.

Tim povodom, oglasili su se iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

“Ujedinjeno Kraljevstvo veoma dugo pruža direktnu, praktičnu podršku građanima i institucijama širom cijele BiH. Ovo uključuje IT obuku u osnovnim školama, borbu protiv rodno-zasnovanog nasilja, unapređenje poslovnog okruženja, traganje za nestalim, stipendije na britanskim univerzitetima, te podršku tijelima za provedbu zakona i pravosuđu”, naveli su iz ambasade za Klix.ba.

Ističu da će nastaviti odlučivati o svojim aktivnostima u skladu sa jasnim kriterijumima, uključujući tu i potrebe građana BiH, i spremnost lokalnih partnera da rade sa njima na ostvarivanju pozitivnih promjena.

“Zbog načina na koji se naši programi vode i finansiraju, ne možemo razvrstati fondove na niže nivoe, ali recimo da Ujedinjeno Kraljevstvo godišnje izdvaja 40-50 miliona funti za različite programe podrške u regionu Zapadnog Balkana”, kazali su.

Podsjetimo, Velika Britanija je prije dva dana sankcionisala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika (SNSD) i predsjednicu RS-a Željku Cvijanović (SNSD) zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.