Oglasio se akademik Slavo Kukić, ovo su njegove poruke: “Dragan Čović nikada neće odustati od nacionalnih ekskluziviteta”

Uspostava vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sasvim sigurno će se implementirati po uzoru na više nivoe, sami političari su ukazali na to u više navrata.

O uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i političkoj klimi za Klix.ba je govorio akademik Slavo Kukić, sociolog i politički analitičar.

“Očekujem da će Hercegovačko-neretvanski kanton slijediti vertikalu uspostave vlasti koja je dogovorena između HDZ i stranaka Osmorke i siguran sam da će se to relativno brzo završiti.

Ali, ne mislim da će se išta specijalno promijeniti, dapače, imat ćemo filozofiju koju smo imali i do sada, možda dotekne pameti, iako ja nisam optimista, ko ni u svemu ovome što slijedi, ali dabogda se prevario”, kaže Kukić.

Smatra kako je moguće da se otvori prostor nade, ali to da se može dogoditi revolucija za četiri godine je prema njegovoj ocjeni, puno je manje vjerovatno.

“Tim prije što ja ne pretpostavljam kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanski kanton i kada je u pitanju Federacija da će HDZ odustati od jednog detalja kojeg je ona do sada smatrala svojim nacionalnim ekskluzivitetom.

Dakle, ja ne mislim da će ona odustati od toga da ima ekskluzivno pravo upravljanja i rukovođenja javnim preduzećima južno od Ivana.

Ne mislim da će odustati od logike da je u državnim agencijama i preduzećima važan samo element nacionalnih kvota, ne i angažiranje ljudi koji tamo mogu nešto učiniti i pokrenuti proces zapošljavanja”, kaže sagovornik.

Ne misli ni da će se išta specijalno dogoditi po pitanju otopljavanja političke klime koja može biti pretpostavka snažnijeg dolaska i angažiranja stranog kapitala u BiH.

“Ali, da se može za četiri godine promijeniti vokabular, da se mogu promijeniti poruke koje se šalju prosječnom čovjeku i na taj način stvoriti prostor nade, da bi moglo biti bolje.

To je ono u što vjerujem, naravno ukoliko ne bude ponovnih nacionalnog talasanja i ukoliko Dodik ne bude prijetio secesijom.

U tom slučaju zapravo može se napraviti pozitivan iskorak, koji bi nakon sljedećih parlamentarnih izbora mogao dati rezultata”, zaključio je Kukić u razgovoru za Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.