Oglasio se Dodik nakon američkih sankcija njegovoj djeci: Drago mi je da su skinuli sina Radovana Karadžića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na sankcije koje je danas Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo njegovoj djeci, Igoru i Gorici Dodik. Dodik je u izjavi rekao da “SAD na crnu listu stave i nerođenu djecu njegove porodice, neće im proći plan uništenja Republike Srpske dok je on predsjednik”.

“Drago mi je što su s liste skinuli sina Radovana Karadžića, i vjerovatno u strahu da na toj listi nema djeteta predsjednika Republike Srpske brže bolje su stavili i mog sina i moju kćer”, istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše to što su SAD uvele sankcija njegovoj djeci, Igoru i Gorici, Dodik je rekao da nije začuđen tom odlukom znajući da “američki ambasador u BiH bjesni po Sarajevu.”

“Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD imaju vremena za moju porodicu.

Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svjetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsjednika u središtu korupcionaške afere”, izjavio je Dodik.

On je na spomenutoj “crnoj listi” još od ranije.

Od danas su na spisku i njegova djeca.

Pored njih, naveden je i restoran “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija “Agrovoće” koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija “Fruit Eco” koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija “Global Liberty” koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom.

Dodik se također nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da suštinski porodica Dodik neće imati štete, jer ne “izvozi rakiju u SAD”, aludirajući da je jedna od prerađivačkih firmi također na crnoj listi, a recimo na njoj nisu Infinity grupa, Prointer…

“Dodik je bio ljut na današnjoj sjednici, vjerovatno je znao šta mu se sprema. Mi govorimo dugo da postoji prva familija koja ima privilegovani status, koja je bogatstvo stekla u poslovima s državom, to su dugo tolerisali Amerikanci.

Pitanje je zbog čega to Amerikanci rade, to ih neće finansijski oslabiti, a može od Dodika napraviti žrtvu”, rekao je.

Dodaje da mu je najzanimljivije priznanje SAD-a da je bilo političke korupcije u BIH:

“Najzanimljiviji je dio u kome se sankcije protiv Igora Dodika obrazlažu činjenicom da je Igor Dodik podmićivao članove biračkih odbora, izborne službenike, posmatrače, ali i opozicione političare, kojima su nuđene privilegije u zamjenu za informacije o pozicijama posmatrača na izborima na biračkim mjestima.

Očito je da SAD i njihova obavještajna služba imaju saznanja o korupciji i podmićivanju, o kojima uporno govorim, a vidjećemo da li će isplivati detalji”, rekao je Nebojša Vuknović za N1 neposredno nakon objave nove proširene OFAC-ove liste.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.