Oglasio se i on: Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić javno pozvao građane tog grada da prijave korupciju i nepravilnosti u javnom sektoru

U Općini Tešanj su predstavljeni rezultati aktivnosti projekta „Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji je ova lokalna zajednica realizirala u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa UNDP-om te je naglasio važnost stvaranja mehanizama kojim će Tešanj pokazati otvorenost i spremnost na borbu protiv korupcije.

„Općina Tešanj i UNDP uspješno sarađuju u različitim oblastima i na brojnim projektima. Ponosni smo na tu saradnju, jer je ona uvijek davala konkretne rezultate za dobrobit građana općine Tešanj. U konkretnom slučaju smo sarađivali na Projektu „Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” na važnim aktivnostima promocije otvorenosti naše jedinice lokalne samouprave.

Općina Tešanj je još 2017. godine usvojila Plan integriteta sa mjerama koje smo provodili. Krajem 2020. godine usvojili smo i Akcioni plan za 2021 godinu. Značajan dio aktivnosti smo provodili i prije samog projekta, a projekat nam je omogućio razmjenu znanja i iskustava te dodatna unapređenja. Kroz projekat su naši uposlenici prošli dodatne radionice i obuke, što će biti korisno u daljem radu”, poručuje načelnik Huskić.

Etički kodeksi

Predstavnici Općine Tešanj građanima žele predstaviti sve propise i sve mehanizme koji su im na raspolaganju za prijavu korupcije.

Tu već postoje važeći i utvrđeni Etički kodeksi (službenika u općini i vijećnika u Općinskom vijeću), propisani su načini prijavljivanja kršenja kodeksa, te su opisane mogućnosti načini prijave korupcije ili neprimjerenog ponašanja. Direktnim kontaktima, štampanim materijalima i online promocijom žele podstaknuti građane da aktivno sudjeluju u lokalnoj zajednici, pa i u ovakvim aktivnostima.

„Osim zakonom propisanih mehanizama putem policije i tužilaštva, građani u općini Tešanj korupciju mogu prijaviti redovnom poštom, putem posebnog e-maila za ove namjene, usmeno na zapisnik ili poštom u posebnom poštanskom sandučetu.

Mislim da je ovdje važno kazati da općine, kao i drugi nivoi vlasti ili javnog sektora i uprave, koji upravljaju javnim dobrima i javnom imovinom, pružaju javne servise i samim time imaju obavezu da poslove rade profesionalno i odgovorno. Svi ti poslovi moraju biti podložni provjeri kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Općina Tešanj želi da pokaže otvorenost po pitanju prijavljivanja korupcije, jer time želimo dobro i građanima i svima koji rade profesionalno i odgovorno svoj posao”, dodaje Huskić.

Načelnik Huskić je pozvao građane da prijave nepravilnosti i korupciju u javnom sektoru.

„Pozivamo građane i sve subjekte da prijave svako neprofesionalno, neetično ili koruptivno ponašanje uposlenih u javnom sektoru.

Važno je da prijave budu na bazi činjenica i materijalnih dokaza. Iznošenje tvrdnji i optužbi bez zvaničnih prijava i dokaza, ili iznošenje površnih i pogrešno motivisanih tvrdnji ne doprinosi nikome i ničemu. Konačno, to proizvodi više štete nego koristi.

Zato moramo pokazati odgovornost na tom putu. Za nas je sada najvažniji naredni korak efikasna primjena uspostavljenih mehanizama. Nastojat ćemo da adekvatno promovišemo uspostavljene mehanizme i educiramo sve sudionike. Hvala Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i UNDP-u da ove korake napravimo zajedno”, zaključio je Huskić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.