Oglasio se jedan od najpoznatijih filmskih kritičara nakon što “Quo Vadis, Aida?” nije dobio Oscara

Globus Posljednje Vijesti

Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih kritičara Kenneth Turan na Twitteru je objavio je razočaran što bh. kandidat za Oscara, film “Quo Vadis, Aida”, nije dobio ovu prestićnu nagradu.

“Znam da je bilo neizbježno, ali još uvijek se osjećam prazno što je izuzetan film ‘Quo Vadis, Aida?” izgubio od ‘Another Round’ na dodjeli Oscara 2021. Ovo je zagonetka koju ne mogu riješiti”, naveo je Turan.

Kenneth Turan, vjerovatno najčitaniji filmski kritičar bio je od 1991. filmski kritičar Los Angeles Timesa.

Danski film “Another Round” Thomasa Vinterberga dobitnik je prestižne filmske nagrade Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Nagrada je uručena u Hollywoodu, u Los Angelesu.

U istoj kategoriji je bio nominovan i bosanskohercegovački film ”Quo Vadis, Aida?”, Jasmile Žbanić. “Another Round” bio je najveća konkurencija bh. ostvarenju.

U istoj kategoriji su bili i filmovi “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”. Brojni svjetski časopisi su predviđali da će “Another Round” dobiti Oscara u kategoriji za najbolji strani film, ali su ostavljali i mogućnost da će ”zlatni kipić” otići u Bosnu i Hercegovinu.

Film Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici, a premijerno je prikazan u septembru prošle godine, nakon čega je dobio brojna priznanja širom svijeta.

Bosna i Hercegovina je ostala na jednom Oscaru, koji je prije 20 godina dobio Danis Tanović za film “Ničija zemlja”.

Leave your vote