OHR: Schmidt je odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj predstavi u Banja Luci

Iz OHR-a su se oglasili saopštenjem za javnost rekavši da posjeta visokog predstavnika Banja Luci nije bila definitivno dogovorena. Danas se oglasio i potpredsjednik RS Ćamil Duraković žustrim saopštenjem.

“Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH.

Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, saopćeno je iz OHR-a.

Dodali su da je Schmidt danas razgovarao sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor.

“Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom.

Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine”, dodaju iz OHR-a.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH danas je trebao putovati u Banju Luku na sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem.

Međutim, Schmidt je danas odustao od od tog sastanka, nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik “digao na noge” predstavnike SNSD-a i satelitskih stranaka u državnim i entitetskim institucijama, a bilo je govora čak i o povlačenju Srba iz institucija BiH.

Oglasio se i sam Duraković koji je saopćio da je razočaran odlukom Schmidta da ne dođe na sastanak, nazvavši ovu odluku presedanom sa nemjerljivom posljedicama za budućnost BiH.

Kako je rekao Duraković, nema dovoljno dobrog razloga zbog kojeg navedeni sastanak ne bi bio održan.

“Prije par dana, predsjednik RS-a Milorad Dodik pompozno je najavio da pripremaju uredbu o hapšenju i deportaciji Christiana Schmidta iz RS-a, a nedugo poslije toga, nakon što je Visoki predstavnik najavio posjetu ovom entitetu, predsjednik NSRS, Nenad Stevandić je rekao da će ipak policija biti ta koja će Christiana Schmidta braniti od naroda”, naveo je Duraković.

Dodao je da je jučer, pošto je vijest o najavljenom sastanku u Kabinetu potpredsjednika RS-a između njega, kao potpredsjednika entiteta i Davora Pranjića kao dopredsjednika sa Christianom Schmidtom dospjela u javnost, on je dobio naredbu.

“Nju je potpisala Jelena Pajić-Baštinac a kojom nam gospođa Jelena zabranjuje da u zgradi institucija eniteta Republika Srpska održavamo sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao Visoki predstavnik u BiH.

Istom Naredbom, gospođa Jelena nas obavještava da ukoliko „postupimo suprotno ovoj naredbi Služba predsjednika entiteta Republika Srpska će naložiti Upravni za obezbjeđenje ličnosti i objekta MUP-a RS da zabrani ulazak Visokom predstavniku u zgradu entitetskih institucija”, dodao je Duraković.

Istakao je da je on odbacio ovu Naredbu, kako kaže, “osobe koja nema aposlutno nikakvo legitimno pravo da njemu kao legitimno izabranom potpredsjedniku bilo šta naređuje.

“Jednako kao što bih odbacio istu naredbu čak i da ju je potpisao Milorad Dodik. Ipak, sastanak je otkazao niko drugi, no Christian Schmidt! Ne mogu potisnuti osjećaj dubokog razočarenja i zebnje za budućnost kako ove države tako i njenih građana, a ne političkih elita.

U teškoj geopolitičnoj svakodnevnici, međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo je podlegla pritiscima i prijetnjama te kapitulirala pred politikama koje prijete miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, naglašaćva Duraković.

Ustvrdio je da je ovo politički potez bez presedana, historijska prekretnica te događaj sa nesagledivim posljednicama po sveukupno političku situaciju u našoj državi.

“Ako međunarodna zajednica nije u stanju zaštititi Visokog predstavnika na tlu entiteta Republika Srpska, šta da očekuju građani entiteta Republika Srpska ukoliko politike koje prijete miru i sigurnosti nastave nesmetano da se provode?

Apelujem na sve one koji vole ovu državu da naozbiljnije shvate ovaj historijski i društveni politički trenutak. Od naših prijatelja u svijetu očekujem i dalju naklonost državi Bosni i Hercegovini, te posvećenost u cilju dobrobiti svih njenih građana”, zaključuje Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.