Ohrabrujuća poruka iz Njemačke i u vezi Bosne i Hercegovine: Kancelar Olaf Scholz poziva na aktivnu politiku EU za Balkan

Iz izlaganja kancelara Njemačke Olafa Scholza na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti: “I, uzgred, kada govorim o Evropskoj uniji, imam na umu i zemlje zapadnog Balkana. Nije dovoljno samo govoriti o perspektivi proširenja ovog regiona kao strateškom cilju. Mi moramo aktivno unaprijediti taj proces.”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra ohrabrujućom poruku kancelara Njemačke Olafa Scholza o evropskoj perspektivi Balkana koju je iznio tokom svog obraćanja na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

“I, uzgred, kada govorim o Evropskoj uniji, imam na umu i zemlje zapadnog Balkana. Nije dovoljno samo govoriti o perspektivi proširenja ovog regiona kao strateškom cilju. Mi moramo aktivno unaprijediti taj proces,” istakao je Scholz.

Vjerujemo da je Bosna i Hercegovina u samom vrhu prioriteta nove vlade Njemačke, jer se trenutno u našoj zemlji brane evropske demokratske vrijednosti i ljudska prava pojedinca kao nosioca demokratije, koja su ugrožena. Apsolutna većina građana u Bosni i Hercegovini želi punu demokratiju kao i u drugim evropskim državama, a ne dodatne etnonacionalne podjele koje ugrožavaju i samu ideju Evropske unije. Iz izlaganja kancelara Scholza, ministrice inostranih poslova Njemačke, kao i njemačkih predstavnika u Evropskom parlamentu, da se zaključiti da će Njemačka o tome voditi računa.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.