Oklopna vozila pristižu u BiH preko prijelaza u Bosanskom Šamcu

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

U prethodnim danima su na društvenim mrežama objavljivani videosnimci oklopnih vozila na ulicama Bosne i Hercegovine, a riječ je o vozilima koji pristižu u sklopu misije Althea.

“Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima”, rekli su iz EUFOR-a.

Prije dva dana je u okviru tog plana pristiglo 500 vojnika, ranije su raspoređena američka vozila Humvee, a Rumunija je nedavno poslala vod koji se sastoji od oklopnih transportera, ali i vozila logistike i podrške, koji će također biti raspoređeni.

Dio motorizovanog voda je stigao u BiH i danas, a na graničnom prijelazu Bosanski Šamac je i snimljen.

Riječ je o oklopnim vozilima Piranha i BRDM 2 koje će biti dio vojne pomoći Oružanim snagama BiH.

Nije poznato kako i gdje će ova vozila biti raspoređena, a nakon što su ušli u BiH, građani su ih snimili još u Maglaju i Zenici, a preusmjereni su i ka Sarajevu.

Dodatni vojnici i oprema će biti u službi obavljanja redovnih operacija EUFOR-a poput patroliranja, kombinovane obuke sa OS BiH i zaštite snaga EUFOR-a.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku.

Osim toga, kao mjera predostrožnosti, Francuska će u narednom periodu izvesti nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona iznad bh. neba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.