EUFOR poslao vrlo jasnu i nedvosmislenu poruku bh. političarima: “Postupajte u skladu s Dejtonom, spremni smo ispuniti mandat”

Povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji te pozivanja na djelovanje zbog najava dolaska vlasti iz bh. entiteta RS u Srebrenicu, oglasio se i EUFOR. Poručuju da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-а.

“EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju. Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da domaći akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u saopćenju.

EUFOR, Operacija “Althea”, je spreman i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristrasan način, napominju te dodaju:

“EUFOR kao dio integriranog pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU”.

Podsjetimo, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je dolazak delegacije koja vodi ovaj bh. entitet dolazak u Srebrenicu 2. maja, na dan kada je planirano da bude usvojena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjedništvo SDA je od institucija BiH i EUFOR-a je tražila da spriječi provokativna okupljanja u Srebrenici.

Inače, pripadnici EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavili su aktivnosti u sklopu vojne vježbe “Meleager” koja se izvodi na tlu Bosne i Hercegovine te su objavili novi snimak sa terena.

Iz EUFOR-a su saopćili kako u vježbi učestvuju Oružane snage Bosne i Hercegovine te pripadnici Strateških rezervnih snaga EUFOR-a odnosno vojnici iz Francuske, Nizozemske i Italije.

Vojnici su vježbali bojevo gađanje kombinovanim naoružanjem, a izvršena je i prezentacija oružja kao i razmjena znanja.

U saopćenju se navodi kako su vojnici također vježbali precizno gađanje na okretnim metama s različitim kalibrima naoružanja.

“Vježba ‘MELEAGER’ ima za cilj da simbolizira snažne veze između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Tokom svog boravka u BiH, ove Strateške rezervne snage će provoditi obuku i patroliranje sa snagama EUFOR-a, što će omogućiti EUFOR-u da uvježba efikasnu integraciju Strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR-a.

ČITAJTE I OVO: Ambasada SAD u BiH žestoko kritikovala Ramu Isaka: “Šokantno je…”

ČITAJTE I OVO: Stiglo upozorenje za Dodika: “Pratimo te pažljivo Milorade, na svaki vaš pogrešan potez dobit ćete adekvatan odgovor”

Oni će također provoditi obuku zajedno sa EUFOR-om i OS BiH. Ovo će dodatno povećati saradnju i interoperabilnost između EUFOR-a i OS BiH”, naveli su ranije iz EUFOR-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.