Okuražio se, Milorad Dodik se oglasio i zaprijetio: “Bilo kakav međunarodni intervencionizam u Bosni i Hercegovini izaziva novi korak ka samostalnosti Republike Srpske”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne prestajem, a ponovo je prijetio otcjepljenjem. Opet je opleo i po Christianu Schmidtu.

Izjavio je da “bilo kakav međunarodni intervencionizam u Bosni i Hercegovini izaziva novi korak ka samostalnosti Republike Srpske”.

Dodao je da “neće poštovati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta”.

Ponovio je i kako će “svaka Schmidtova odluka biti korak ka samostalnosti RS“.

On je, povodom godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo da će zajedno sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović utvrditi politike koje će „jačati Republiku Srpsku“.

Cvijanović: Prioritet je vratiti se izvornom Dejtonu

Cvijanović je istovremeno poručila je da je prioritet vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu.

Kazala je da je “taj dokument prije 27 godina prihvaćen od svih naroda i da je donio ustavno-politički sistem koji je omogućio da zemlja funkcioniše u miru i da se niko ne osjeća ugroženo”.

Cvijanović je izjavila da su intervencije stranog faktora u BiH napravile institucionalno stanje koje odudara od onoga što je predvidio Ustav.

Istakla je da to samo po sebi prejudicira da postoji određeni nered koji se ogleda kroz uzurpaciju nadležnosti, pravljenje strukture koja bi bila centralizovana i ne bi poštovala ono što je Dejtonski sporazum uspostavio kao visoko decentralizovanu državu.

Ona je kazala da je “takav intervencionizam BiH uveo u mnoge krize” i da bi se “vraćanjem izvornim nadležnostima i svemu što je sporazum predvidio moglo ući u fazu smirenosti, bolje međusobne saradnje, a onda vremenom možda dogovarati i vidjeti šta bi eventualno bilo bolje, efikasnije, funkcionalnije i racionalnije”.

„Sve što nam je objašnjeno da će biti jeftinije, bolje, efikasnije i da će uspostaviti unutrašnji red ili povjerenje – desilo se kontra.

Kroz nametanje odluka došli smo u situaciju da imamo skuplje institucije, da one manje rade, manje rezultata donose i onda zaključite da vam je to sve napravljeno samo da biste napravili vizuru neke države koja je evo kobajagi moćnija i sposobnija nego što u suštini jeste“, rekla je Cvijanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.