Oružane snage BiH bi trebale dobiti pojačanje: Najavljena kupovina helikoptera koji će služiti i za evakuacije i gašenje požara

Posljednje Vijesti

Oružane snage BiH uskoro bi trebale dobiti četiri nova helikoptera tipa UH-1H-II. Riječ je o višenamjenskim letjelicama, namijenjenim prije svega za prevoz ljudi i tereta, ali i za medicinske evakuacije te gašenje požara.

Radi se o helikopterima koje BiH kupuje uz finansijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

“Očekujemo do kraja ove godine sigurno isporuku dva nova helikoptera, moguće čak i sva četiri koje smo uplatili zajedno s našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je ministar odbrane Sifet Podžić gostujući na O kanalu.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH nedavno su uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II u FortWorthu u Texasu.

Cilj obuke bio je osposobljavanje posade za sigurno i uspješno samostalno upravljanje novim helikopterima tipa UH-1H-II, kao i pravilno korištenje helikoptera, motora, sistema i opreme, te održavanje na prvom stepenu.

Grupa od osam pripadnika OS BiH, koja je bila upućena na obuku u Texas (SAD) stekla je znanja i vještine koje će im osigurati najveći nivo sigurnosti prilikom održavanja i upravljanja novim helikopterima.

Podsjetimo, postojeći helikopteri Oružanih snaga BiH proteklih sedmica nisu mogli biti angažirani na gašenju požara širom BiH zbog opsutrukcija Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Leave your vote