Oštra poruka iz BH Gasa: “Ovo je napad na državu, Srbija vodi gasni sistem FBiH!”

BH Gas oglasio se u vezi sa, kako navode, samoinicijativnom odlukom Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i prelasku na Turski tok. Zbog toga su u petak podnijeli, a danas dopunili krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije.

Kako naglašavaju, predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 1. aprila upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, odnosno da druga država vodi gasni sistem FBiH.

Tvrde da je svim ovim dešavanjima narušen suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra.

Morat će se platiti 23 miliona dolara

Kako je na konferenciji za medije kazao Jasmin Salkić, v.d. direktora BH Gasa, na ovo upozoravaju još od kraja prošle godine.

“Postoje dvije odluke Vlade FBiH u kojima se kaže da sve strane – uključujući Energoinvest i BH Gas moraju vršiti isključivo snabdijevanje preko Beregova – Mađarska, zbog postojećih ugovora. U tim ugovorima se navode i 23 miliona dolara ukoliko dođe do raskida. Upozoravali smo da će se to morati platiti, ili građani kroz cijenu, ili na neki drugi način”, kazao je Salkić – prenosi Klix.

Naveo je da su 31. marta, deset minuta prije ponoći, od Energoinvesta dobili obavijest da oni, pod punom odgovornošću, preuzimaju nominacije gasa, kršeći uredbu o gasu, postojeći sistem…

Ministar šuti, neće da ih primi na sastanak

“Šta to znači u praksi? Energoinvest radi napamet. Znate ko vrši trenutno nominacije, odnosno renominacije, za FBiH – Dispečerski centar Srbije. Energoinvest je prepustio Dispečerskom centru Srbije da putem Turskog toka trenutno upravlja federacijskim količinama. To je izazvalo poremećaj u sigurnosti snabdijevanja, mi ne znamo ko je šta nominavo, svaki dan jedinice BH Gasa imaju stres na sistemu. Mi to zovemo rušenjem sistema i napadom na državu. Kompanija koja u vlasništvu Vlade FBiH, koja je osnovana da vrši snabdijevanje i bude operater, prepusti ovo jednom centru u Srbiji”, rekao je Salkić.

Kakon je zaključio, ugroženi su strateški projekti BH Gasa, a najviše ih zabrinjava šutnja resornog ministra Nermina Džindića, koji ih nije primio na sastanak.

“BH Gas ne može više da odgovara za posljedice”, rekao je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.