Oštro u studiju kod Senada Hadžifejzovića: Gratz: Ne morate s HDZ-om! Čengić: Moramo! I DF je bio s njima! Gratz: Ne smiju stranci upravljati državom

Dennis Gratz, zastupnik Federalnog parlamenta (DF), i Irfan Čengić, delegat Doma naroda FBiH (SDP) gostovali su u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV. Gratz: “HDZ je neprihvatljiv!”

Čengić: “Bili ste s njima u vlasti zadnji mandat. Kako je neprihvatljiv?!”

Gratz: “Moramo reći Murphyju da je ovo naša zemlja i da joj mi dižemo ugled u svijetu, a ne on! Ne mogu nam stranci upravljati državom!”

Čengić: “Možda bi Lendo potpisao da Semir Efendić bude premijer!”

Čengić: “(…) Ustav nije vježbanka! Samo su ove opcije na stolu. Prva: da mijenjamo Ustav, što je DF ponudio; to nije prošlo. Druga je i dalje Lendo. Stvaranje Vlade nije pravno pitanje, već političko!”

Gratz: “Zašto se ne prihvati naša incijativa oko formiranja vlasti, već se čeka intervencija izvana?!”

Čengić: “Prokockali smo šanse nakon izbora 2018. – da se SDP i DF udruže! Uzrok problema u BiH je Schmidt! Pokušao se opravdati da nije blokirao formiranje vlasti!

U maju 2022. godine smo krenuli s jednim pravilima, druga smo dobili drugog oktobra i za treća sad molimo!

Moramo otvoriti politički dijalog! Možda bi Lendo dao potpis da Semir Efendić bude premijer! Lendo treba dati glas! Nepošteno je od Schmidta što neće da kaže kakve će biti posljedice!”

Gratz: “Želimo novu vlast!”

Čengić: “Nismo se nadali da će Schmidt nametnuti takvu glupost! Jedino Čović nije prognozirao kad će Schmidt reagovati! Čović svakako svaki datum fuli! Lendo nije predstavnik bošnjačkog naroda!”

Gratz: “Ja sam za to da se ukloni mogućnost da federalna vlast imenuje Vladu! Predsjednik uz saglasnost jednog potpredsjednika imenuje Vladu; to je prihvaljivo rješenje!”

Čengić: “To se neće realizovati zbog HDZ-a! SDA se bori za građansku BiH, a čim izgube vlast, onda se bore za legitimno predstavljanje! Bradara nikad ne bi potpisala Vladu Osmorke i DF-a!”

Gratz: “Nama su ruke zavezane! Zašto hoćete u vlast s HDZ-om?!”

Čengić: “Potpisali smo sporazum! HDZ treba biti tu, jer predstavljaju veliki broj izbornih jedinica gdje su ih građani izabrali!”

Gratz: “HDZ je neprihvatljiv!”

Čengić: “Bili ste s njima u vlasti zadnji mandat. Kako je neprihvatljiv?! Za svaki zakon DF je glasao sa SDA-om! Schmidt će između Vaskrsa i Bajrama donijeti odluku! To je otpočetka plan! SDA 2018. godine nije bila svjesna šta će im se sad dešavati! Kratkovidni su!”

Gratz: “Bili smo državna vlast! Napravili smo rezultat! Komšić natjerao Dodika da potpiše ANP! Imamo kandidatski status za NATO!”

Čengić: “Schmidt će nametnuti neko rješenje! Ono što je rekao u petak ne vodi dijalogu! Dao je HDZ-u razlog da se ne dogovara! Znaju da preko Plenkovića imaju utjecaj na Schmidta! Schmidtova rješenja mogu biti samo gora!”

Gratz: “Zašto ne kažete da sa ovakvim HDZ-om ne možemo u vlast?!”

Čengić: “S takvim HDZ-om moramo u vlast!”

Gratz: “Komšić je održavao vojne vježbe sa američkim vojnicima, ne sa ruskim! Moramo reći Murphyju da je ovo naša zemlja i da joj mi dižemo ugled u svijetu, a ne on! Ne mogu nam stranci upravljati državom!”

Pogledajte njihovo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.