Osvrt i poruka iz Srbije, Dodikova nadanja “odoše niz vodu”: U sukcesionom procesu učestvovala BiH, a ne entiteti

Dušan Janjić, koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, ocjenio je da je “totalitarna politika koju vodi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, postala disfunkcionalna i opasna za RS”.

Dok Aleksandar Vučić u novim okolnostima balansira između Zapada i Rusije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne skriva svoju podršku Moskvi.

Što mu zapadnjaci uvode više sankcija, to im on žešće odgovara. Njemačke političare upoređuje s nacistima, britansku politiku objašnjava kolonijalnom svješću, Amerikancima poručuje da se ponašaju kao kauboji.

Inače, Boračka organizacija RS najavila je za danas veliki narodni skup u Banjaluci. Oni će se okupiti, kako su kazali, da bi „dali podršku očuvanju institucija RS“.

Skup, odnosno protest, će biti organizovan na banjalučkom Trgu Krajine pod sloganom “Sloboda”, a kako su poručili iz organizacije, oni žele da izraze nezadovoljstvo nedavnom odlukom visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Janjić podsjeća da je Zakon o nepokretnoj imovini RS najavljen prije par godina, kada su, kako je ocjenio, “Dodik i vlasti RS krenuli putem secesije”.

“Tu treba da se riješi pitanje svojine nad šumama, rijekama, rudnicima i drugom imovinom. To je jedno pitanje, ako čitate Dejtonski sporazum, koje bi trebalo da je rješeno.

Jer je u sukcesionom procesu učestvovala BiH, a ne entiteti. Međutim, u međuvremenu je mnogo toga davano u zakup, ne samo od RS, nego i od nepostojećeg kantona Herceg Bosna. Mnogo se od tih hektara našlo i kao hipoteke”, ukazuje Janjić.

Dodaje da nezavisno od nastale situacije sa hipotekama, ostaje pitanje vlasništva nad tom imovinom.

Ocjenjuje da je današnji skup Boračke organizacija RS “na ivici”, kao i da će biti analiziran ne samo u Beogradu, nego i u centrima odlučivanja – Berlinu, Londonu i Vašingtonu.

Janjić kaže da je Dodik fenomen, “koji ima svoje pluseve i mane, kao i energiju”.

“Ima i uvjerenje u sudbinu. I to uvjerenje, kada je došao do neograničene vlasti, pretvorilo se u uvjerenje da je on spasitelj. Ne samo RS, već i Srba. I odavno on vodi borbu za ‘prvog Srbina’ u regionu’. Tu je borbu uspješno dobijao protiv Tadića, nije imao konkurenciju, Koštunica je izbjegavao sukob, ali se sa Vučićem sve vrijeme odmjeravao.

I tu su bile faze. Ključna faza je do incidenta u Srebrenici, napada koji nikada nije raščišćen. Koja je to uloga Dodika i policije RS, i navijača? Imamo sudski spor ovdje, dvojica pripadnika MUP-a, koji stradaju zbog istine”, kazao je Janjić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.