Otkrivamo sve detalje: Nakon historijske pobjede, Zmajevi moraju još i evo šta im je potrebno za prolaz u nokaut fazu Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je već tri utakmice na Eurobasketu, a do kraja grupne faze našu selekciju očekuju još dva susreta.

Nakon tih mečeva bit će poznato hoće li naši košarkaši kući ili će takmičenje na radost svih nastaviti u nokaut fazi.

Nakon tri odigrane utakmice izabranici Adisa Bećiragića imaju dvije pobjede i jedan poraz te trenutno dijele drugo mjesto na tabeli naše grupe. Isti omjer 2-1 imaju Slovenci i Francuzi koji su večeras savladali Mađarsku teže od očekivanog (78:74).

Njemačka je prva sa sve tri pobjede i oni su već ostvarili plasman dalje. Mađari i Litvanci imaju po tri poraza.

Budući da će se u narednu fazu (osmina finala) plasirati po četiri najbolje ekipe iz svake grupe, sasvim je jasno da će našem timu za siguran prolazak dalje biti potrebna još barem jedna pobjeda jer u tom slučaju ne mogu nas stići ni Litvanci ni Mađari koji su trenutno bez ijednog trijumfa.

Do kraja grupne faze igramo s Francuskom i Litvanijom, a daleko bitnija za nas je druga utakmica jer smijemo sebi dozvoliti i luksuz poraza od Francuske.

Međutim, u tom slučaju bi morali dobiti Litvaniju u posljednjem kolu jer bi u suprotnom Litvanija s eventualne dvije pobjede do kraja grupne faze bila u prednosti u odnosu na nas zbog boljeg međusobnog omjera.

U problemima mogu biti i Slovenci budući da do kraja prvenstva igraju dvije teške utakmice protiv Njemačke i Francuske. U slučaju oba poraza i Slovenije i BiH, Slovenci bi bili ispod nas na tabeli zbog lošijeg međusobnog omjera.

Naravno, postoji još nekoliko opcija, a situacija će biti daleko jasnija nakon što se u utorak odigraju tri utakmice pretposljednjeg kola kada ćemo imati čistu sliku kako naš tim može u osminu finala Evropskog prvenstva – javlja Klix.

Raspored utakmica do kraja grupne faze:

4. kolo:

Bosna i Hercegovina – Francuska (utorak, 14:30)

Mađarska – Litvanija (utorak, 17:15)

Njemačka – Slovenija (utorak, 20:30)

5. kolo:

Bosna i Hercegovina – Litvanija (srijeda, 14:30)

Francuska – Slovenija (srijeda, 17:15)

Mađarska – Njemačka (srijeda, 20:30)

Pogledajte i fotografije slavlja koje je objavila FIBA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.