Otkriveni planovi za buduća ulaganja: Na biznis forumu bh. dijaspore najavljene investicije i pokretanje proizvodnje u BiH

Na sedmom po redu biznis forumu bh. dijaspore koji je održan početkom mjeseca aprila najavljene su investicije i pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, između ostalog i direktora firme Bosnia Partnership Investment (BPI), dr. Samira Vildića, koji je u razgovoru otkrio planove za buduća ulaganja.

Online Biznis Forum je organizovan u sklopu projekata „Dijaspora za razvoj“ (D4D), koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i partnerskim općinama. Nakon mnogobrojnih b2b sastanaka, najavljene su i nove zajedničke investicije između bh. dijaspore i bh. poduzetnika.

Jedna od novih investicija je pokretanje novih fabrika u BiH o čemu smo razgovarali sa direktorom firme Bosnia Partnership Investment (BPI), Dr. Samirom Vildićem.

Dr. Samir Vildić je poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju BiH. Dr.Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bh. dijaspore ili stranih državljana.

“Ogromni potencijali za investiranje u BiH, ali i poznanstva koja su ključna za razvoj poslovanja, bili su osnovni motiv mog nastavka poslovanja u BiH. Prije četiri godine sam se vratio sa velikom željom i htijenjem da budem inicijator ideje za ulaganje i pokretanje biznisa kod investitora i poslovnih saradnika”, rekao je Vildić.

Dr. Samir Vildić, direktor kompanije BPI, kao predstavnik bh. dijaspore, zajedno sa partnerima iz dijaspore, otvorio je još jednu firmu u našoj zemlji pod nazivom TIC (Tuzla International Company) koja djeluje u nekoliko segmenata. Najznačajniji aspekt poslovanja TIC-a je poslovni konsalting za firme iz bh. dijaspore koje žele da investiraju u BiH.

Na pitanje da li strani investitori ili investitori iz bh. dijaspore imaju veći interes za ulaganje, Samir odgovara:

“Na početku smo sarađivali pretežno sa investitorima iz Turske, ali u posljednje vrijeme sve je veći interes naših privrednika iz dijaspore koji žele da investiraju u BiH. Najčešće investicije se odnose na metalski sektor, ali veliki potencijal i interes vlada i za druge sektore, gdje ističem prehrambeni sektor, posebno poljoprivredu i stočarstvo.Ono što je značajno da se istakne je da smo privukli investitore koji su uložili u pokretanje proizvodnje u BiH.”

Kako kaže Vildić u toku ove godine je planirano pokretanje proizvodnje u BiH za preko 200 proizvoda koji će se plasirati u 8 država u regionu. “Pored pokretanja proizvodnje za firmu Wieberr u planu je proizvodnja solarnih panela za MIR-Solar“, istakao je direktor BPI kompanije.

Bh. dijaspori je potrebna podrška i od strane institucija koje su prva adresa za pitanja u vezi sa investicijama i mogućnostima poslovanja u BiH. Vildić naglašava kako je neophodno aktivno uključiti dijasporu u komunikaciju, te kako su upravo forumi i b2b sastanci pogodan način za networking, a kasnije i sklapanje poslova između domaćih privrednika i privrednika iz bh. dijaspore.

“Online Biznis Forumi, b2b poslovni susreti, te slične inicijative u organizaciji projekta ‘Dijaspora za razvoj’ su odličan metod za umrežavanje, razvijanje novih poslovnih ideja, te razmjenu znanja i iskustava. Vrlo je važno da se bh.dijaspora aktivira i direktno uključi u sve inicijative i projekte koji su vezani za njen angažman i djelovanje u Bosni i Hercegovini. Pokušavamo ljudima iz dijaspore da probudimo svijest da se u BiH može pokrenuti proizvodnja i posao.“, ističe na kraju razgovora Vildić.

Sljedeći Online Biznis Forum i b2b sastanci sa bh. dijasporom na temu “Potencijali i perspektive investiranja u poljoprivredu i proizvodnju hrane u BiH” najavljeni su za 19. maj 2021. godine sa početkom u 10h.

Cilj je da se predstave potencijali za ulaganje bh. dijaspore u poljoprivredni sektor i proizvodnju hrane, prezentiraju uspješne priče dosadašnjih investitora, te da se kroz individualne b2b sastanke podrže bh. poduzetnici i predstavnici bh. dijaspore u kreiranju novih partnerstava.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.