Otkriveno je ko će i u kojem terminu prenositi finalni meč, nakon pobjede Zmajeva potvrđeno je sa Face televizije: “Osiguran prijenos i za ovu utakmicu. Idemo dalje!”

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Izraelom rezultatom 86:77 plasirala se u finale pretkvalifikacija za Olimpijske igre. Turnir u poljskim Gliwicama ulazi u samu završnicu, a pred reprezentacijom BiH je još finalna utakmica i prilika za osvetu selekciji Poljske, pošto su se dvije selekcije već sastale u grupnoj fazi takmičenja. Otkriveno je i ko će prenositi taj meč.

BiH je do finala došla pobjedom nad Izraelom u dramatičnom meču koji je odigran večeras. Da će biti neizvjesno, vidjelo se već od samog starta utakmice.

U prvoj četvrtini ekipe su se smjenjivale u vodstvu, a na prvi odmor s prednošću je otišao tim Izraela (20:22). No, u drugoj dionici mnogo bolja igra BiH u odbrani, a Izraelci nisu mogli čak pet minuta na startu druge četvrtine postići koš.

Dobra igra u odbrani u drugoj četvrtini donijela nam je i devet poena prednosti (31:22). Ipak, to se “istopilo” pa smo na poluvrijeme otišli rezultatom 36:33 za BiH.

Treća četvrtina donosi mnogo borbe i odličnu igru Luke Garze u odbrani i skoku. Nametnuo se kao lider u odbrani našeg tima i zaustavio je brojne, možda i ključne napade Izraelaca.

Tada se razigrao i Jusuf Nurkić. Poeni centra Portlanda su nedostajali u prvom poluvremenu, ali se razigrao kada je bilo najbitnije i svojim poenima vratio je devet poena prednosti (59:50). – prenosi Klix.ba.

Ključnu prednost BiH je upravo napravila u finišu treće i početkom četvrte četvrtine. Poenima Garze i Nurkića došli smo do 12 razlike (69:57) i nakon toga Izraelcima nije bilo povratka, iako su i tada prikazali kvalitetnu borbu.

Do kraja smo meč rutinski priveli u svoju korist i izborili plasman u finale gdje nas čeka Poljska.

Definitivno, igrač utakmice u našem timu bio je sjajni Luka Garza s 24 poena i 11 skokova. Jusuf Nurkić i Džanan Musa dodali su po 20 poena, s tim da je Nurkić imao i 14 skokova.

Za Izraelce je tandem Roman Sorkin (26) i Yann Madar (24) bio fantastičan i postigli su dvije trećine poena svoje reprezentacije.

Finale pretkvalifikacionog turnira igra se u nedjelju u 14:15, također u Gliwicama. BiH će protiv Poljske imati priliku da se osveti za poraz iz meča u grupnoj fazi. Podsjetimo, samo prvoplasirani na cijelom turniru ide u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre održat će se početkom naredne godine, a s njega će četiri najbolje selekcije izboriti plasman u Pariz.

“Face TV je osigurao prijenos i za ovu utakmicu. Idemo dalje”, napisali su sa Face televizije. Finale se igra u nedjelju 20. 8. u 14 i 15 sati.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.