Otkriveno ko je novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, navijači podijeljeni, Zmajeve preuzima Meho Kodro!

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Meho Kodro je drugi put u karijeri postao selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je i zvanično.

Pedesetšestogodišnji Kodro je na klupi Zmajeva naslijedio Faruka Hadžibegića koji je sporazumno raskinuo ugovor s Nogometnim savezom BiH nakon što je u četiri susreta kvalifikacija za Euro zabilježio tri poraza.

Kako su mediji i najavljivali, Kodro je bio najozbiljniji kandidat za novog selektora, a čelnici krovne kuće bh. nogometa su se na kraju i odlučili za njega.

Ono što je zanimljivo je da je bosanskohercegovačka javnost podijeljena kada je u pitanju Kodrin angažman na klupi Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka bogate igračke karijere u kojoj je nastupao i za Barcelonu, Kodro je prvi trenerski angažman imao 2006. u Real Sociedadu kao asistent.

U januaru 2008. godine je postao selektor BiH, no našu selekciju je vodio samo u dvije prijateljske utakmice u kojima je zabilježio remi protiv Sjeverne Makedonije (2:2) i poraz od Japana (3:0).

Dobio je otkaz već u maju kada se pobunio što je Nogometni savez BiH bez njegove saglasnosti dogovorio prijateljski duel s Iranom.

Nedugo nakon otkaza se vratio u Sociedad gdje je radio s mlađim kategorijama, a 2010. je preuzeo B tim ekipe iz San Sebastiana i vodio ga tri sezone.

Trener Sarajeva je postao u sezoni 2014/2015 i tamo se zadržao 17 utakmica.

Švicarski Servette je vodio od decembra 2016. do marta 2018., a posljednji angažman, ujedno i najduži seniorski, imao je vodeći Lausanne dvije sezone, a bez kluba je bio od ljeta prošle godine.

Pred Kodrom je težak zadatak – plasirati se na Evropsko prvenstvo, no olakšavajuća okolnost je što Zmajevi već imaju osiguran baraž čak i u slučaju da ne naprave čudo i dokopaju se drugog mjesta u kvalifikacijama – prenosi Klix.

Kodro će svoj debi u drugom mandatu na klupi Bosne i Hercegovine imati 8. septembra na stadionu Bilino polje kada Zmajevi dočekuju Lihtenštajn.

Nakon toga slijede dueli s Islandom u gostima (11. septembar), Lihtenštajnom u gostima (13. oktobar), Portugalom kod kuće (16. oktobar), Luksemburgom u gostima (16. novembar) i Slovačkom kod kuće (19. novembar).

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.