Otkriveno kolika je maksimalna penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Mnogi u Njemačkoj jedva čekaju otići u penziju, naročito ako smatraju kako će ostvariti iznadprosječnu mirovinu. Evo koliko novca iznosi maksimalna penzija u Njemačkoj i zašto se oni koji je primaju ne smatraju bogatima.

Na kraju dugog profesionalnog života često dolazi razočaranje. Za 2021. godinu prosječna mirovina nakon 40 godina rada u Njemačkoj iznosila je 1.370 eura. Oni koji imaju taj prihod sigurno ne smatraju kako primaju bogatstvo.

Penzije u Njemačkoj: Od ovog prihoda čovjek se računa kao bogat

Povećanje mirovina u julu 2023. nije to mnogo promijenilo. Penzioneri na zapadu se mogu veseliti 4,39 posto više novca – u novim saveznim državama mirovine su porasle za 5,86 posto. U većini slučajeva, međutim, veći finansijski skokovi nisu mogući, piše Fenix-Magazin.de.

Uostalom, prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, stopa inflacije samo u maju 2023. iznosila je 6,1 posto. Ali s kojim se primanjima netko u Njemačkoj smatra bogatim?

Srednji prihod određuje bogatstvo

Postoji mjerilo za dohodak prema kojem se u Njemačkoj neko može smatrati bogatim. Da biste to postigli, morate dosegnuti prag od preko 200 posto srednjeg dohotka.

Prema šestom izvješću o siromaštvu i bogatstvu iz 2021., to iznosi ovisno o izvoru podataka – od nešto manje od 3.600 eura do nešto manje od 3.900 eura.

Granica procjene doprinosa – 7.300 eura za maksimalnu zaštitu

Ostvariti takvu vrijednost uz zakonsku mirovinu ne samo da je potpuno iluzorno, već jednostavno nije moguće. Visina penzija izračunava se prema tome koliko je zaposlenik prikupio mirovinskih bodova tokom radnog vijeka.

Tačno jednom bodu može se veseliti onaj ko trenutno zarađuje 43.142 eura bruto godišnje.

Ako zaradite više, dobit ćete više – a ako zaradite manje, dobivate manje bodova. Osim toga, postoji maksimalni iznos koji možete uplatiti u zakonsko mirovinsko osiguranje – tzv. limit za utvrđivanje doprinosa.

Taj maksimalan iznos, prema tvrdnjama Njemačkog mirovinskog osiguranja, u januaru 2023. je porastao u starim saveznim zemljama sa 7.050 na 7.300 eura mjesečno, a u novim saveznim zemljama sa 6.750 na 7.100 eura mjesečno, piše Fenix-Magazin.de.

Za stare savezne zemlje to odgovara godišnjem bruto prihodu od 87.600 eura. U novim saveznim zemljama to može biti najviše 85.200 eura. Za dohodak iznad toga ne moraju se plaćati nikakvi doprinosi, obavještava Njemačko mirovinsko osiguranje.

Najveća penzija u Njemačkoj nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa

Što to konkretno znači za visinu mirovine? S godišnjim bruto dohotkom koji je jednak gornjoj granici doprinosa, možete ostvariti oko 2,03 boda zarade godišnje. Nakon 45 godina doprinosa, to bi rezultiralo s oko 91 bodom zarade.

Za jedan bod trenutno dobivate ekvivalent od 36,02 eura za zapadnu Njemačku i 35,52 eura za istočnu Njemačku.

Nakon povećanja, vrijednost mirovine iznosi jedinstvenih 37,60 eura, navode njemački mediji. Ako sada sadašnju vrijednost mirovine za Zapadnu Njemačku pomnožite s 90 zarađenih bodova, dobit ćete maksimalnu bruto mirovinu od 3.240 eura.

Maksimalna penzija u Njemačkoj

Međutim, prema izračunu Njemačkog mirovinskog osiguranja ni ta se vrijednost ne može postići. Sukladno tome, zaposlenik koji je 45 godina uplaćivao maksimalne doprinose u mirovinski fond u zapadnoj Njemačkoj između 1977. i 2021. primit će maksimalnu mirovinu od 3.141,82 eura.

U usporedbi s dijelom stanovništva koje još uvijek radi, ni maksimalna mirovina u Njemačkoj nije dovoljna da bi se neko smatrao bogatim.

Naravno, stvari izgledaju drugačije ako se zakonski propisana maksimalna mirovina usporedi s prosječnim prihodima.

Prema Institutu njemačkog gospodarstva (IW) Köln, tu se radi o granici od 1.945 eura.

Ako ste umirovljenik koji živi sam i imate mjesečni prihod kućanstva veći od 1.945 eura, već spadate u bogatiju polovicu ove skupine stanovništva, pišu njemački mediji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.