Otvorena poruka Željka Komšića prema Vjosi Osmani: “Strateške vanjskopolitičke prioritete Bosna i Hercegovina i Republika Kosovo dijele”

Povodom Dana nezavisnosti Republike Kosovo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku predsjednici Republike Kosovo Vjosi Osmani.

“Svim građanima Republike Kosovo i Vama lično, u moje ime i u ime građana Bosne i Hercegovine želim sretan Dan nezavisnosti. Ohrabreni i obradovani unaprijeđenjem odnosa između dvije prijateljske države, uvjereni smo da će put ekonomske, političke i svake druge saradnje i prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo u skorijoj budućnosti biti od naročitog značaja za građane naših država.

Bosna i Hercegovina i Republika Kosovo dijele zajedničko strateške vanjskopolitičke prioritete, članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Samo zajedno i u saradnji sa partnerima koji dijele iste vrijednosti, možemo stići do svoga cilja”, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, Komšić je nedavno izjavio da visoki predstavnik Christian Schmidt “mora odmah poništiti antiustavne zakone o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i o nepokretnoj imovini, koje je usvojila Narodna skupština entiteta RS.

Skupština RS napravila je prvi korak ka formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) tog entiteta, institucije koja već postoji na nivou države Bosne i Hercegovine (BiH).

“Ovakvi napad na ustavni poredak BiH imaju za konačnu odluku pokušaj o secesije bh. entiteta Republika Srpska, a to je moguće ukoliko se razvlasti pravosuđe”, saopćio je Komšić u četvrtak, 10. februara.

“To što radi Milorad Dodik, svima je jasno. Onda kada je izgubio političku kontrolu nad VSTV BiH, odlaskom njegovog Milana Tegeltije (bivši predsjednik VSTV BiH op.a.), on sada želi napraviti svoj, entitetski VSTV nad kojim bi imao potpunu kontrolu i na taj način zaštitio sebe i svoje nezakonite odluke”, naveo je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.