Ovo je baš bizarna situacija: Vijećnici od načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića, jer ništa ne radi, traže smjenu

U Općinskom vijeću Velike Kladuše podnesena inicijativa je za smjenu načelnika Fikreta Abdića jer, kako smatraju vijećnici, on ne radi svoj posao.

U obrazloženju inicijative kao razlog se navodi činjenica koje pokazuju daVelik načelnik Fikret Abdić, inače u Hagu presuđeni ratni zločinac, ne vrši svoju dužnost u skladu sa važećim zakonskim propisima i Statutom Općine Velika Kladuša.

Dalje se navodi da je općinski načelnik u toku aktuelnog mandata samo jednom prisustvovao sjednici Općinskog vijeća i to online putem. Načelnik nije u roku od tri mjeseca podnio prijedlog koji sadrži osnove programa I politike koje treba ostvariti tokom mandata.

Općinski vijećnici su nezadovoljni načelnikom jer je odgovorio na manje od 10 posto pitanja i inicijativa koje su vijećnici uputili u prvih šest mjeseci rada aktuelnog saziva Općinskog vijeća.

U inicijativi je navedeno da načelnik ne podnosi vijeću godišnje izvještaje o svom radu, ne pojavljuje se u javnosti, a u posljednje vrijeme (u period od najmanje tri mjeseca) uopće ne dolazi na posao u svoj kabinet te sastanke održava u privatnim kućama ili prostorijama Laburističke stranke.

Ističu da načelnik kao predlagač nije imao dovoljnu podršku u vijeću za prijedlog budžeta za 2021. godinu kao ni za izvještaje o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine.

“Kako zakonski propisi u FBiH ne poznaju mogućnost raspisivanje vanrednih izbora za Općinsko vijeće, procedura za opoziv aktuelnog načelnika jedini je mehanizam kojim je moguće ponovo uspostaviti normalnu funkcionisanje Općine I uspostaviti saradnju između organa izvršne i predstavničke vlasti u Velikoj Kladuši”, navedeno je.

Inicijativu za pokretanje opoziva je potpisalo 12 općinskih vijećnika (pet iz SDA, dva iz NS-a, dva iz A-SDA-NES, vijećnik DNZ-a Dinko Ljubijankić te nezavisni vijećnici Amir Ćufurović i Mirsad Dizdarević). Inicijativa o opozivu se treba naći na narednoj sjednici Općinskog vijeća ili najkasnije u roku od mjesec dana od podnošenja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.