Ovo je obrazloženje osuđujuće presude Fadilu Novaliću i ostalima: Izvjesni Asim, kvalitet respiratora i ostalo

Nakon izricanja kazni za trojicu optuženih u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, sudsko vijeće Suda BiH obrazložilo je svoju odluku o osuđujućoj presudi u ovom slučaju. Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić proglašeni su krivim zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja za vrijeme pandemije koronavirusa, a prilikom nabavke respiratora u martu, odnosno aprilu 2020. godine.

Nakon izricanja prvostepene presude, Perić je obrazložio odluku Suda BiH, kao i svoju odluku s obzirom da je naglasio da je izdvojio mišljenje u odnosu na ostala dva člana sudskog vijeća – Brace Stupara i Gorana Radevića – prenosi Klix.ba.

Naime, Sud BiH osudio je Novalića na četiri, Solaka na šest i Hodžića na pet godina zbog toga što su u martu/aprilu 2020. godine svjesno dali saglasnost “FH Srebrena malina” da izvrši nabavku medicinske opreme iako nije upisana u registar pravnih lica koja to mogu i izvršiti. Podsjećamo, “FH Srebrena malina” bavi se uzgojem i preradom voća i povrća.

Novalić je kriv jer je prekoračio svoja ovlaštenja i stupio u kontakt sa Hodžićem kako bi s njim dogovorio nabavku respiratora.

On je potom iskoristio ovlaštenja premijera i potpisao pismo namjere koje je dalje, u konačnici, vodilo do nabavke respiratora.

Time su, potom, obezbjeđenja sredstva Solaku da zaključi ugovor sa Hodžićem koji je potom sačinio ugovor. Solak je, suprotno odredbama o javnim nabavkama, s pravnim licem “FH Srebrena malina” potpisao kupoprodajni ugovor o respiratorima. Novalić je, zatim, potpisao naloge za isplatu sredstava obezbjeđenih iz Privredne banke.

Sljedećom tačkom optužnice, kako je to u svom čitanju iznio sudija Perić, Hodžić u svojstvu pravnog lica “FH Srebrena malina” zaključio ugovor sa kineskom firmom znajući da je stvarna cijena znatno niža od ugovorene u znajući da će time ostvariti finansijsku korist.

Krivi su zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata

Nadalje, osuđujućom presudom, Solak je prekoračio svoja ovlaštenja i naložio uposlenici FUCZ-a da izmjeni podatke ugovora, poništi stranice i dokumenta stvarajući time zabludu da je to zbog tehničke greške.

Hodžić je osuđen jer je raspolagao novcem za koji je znao da je pribavljen krivičnim radnjama. On je potom izdao nalog da sačini odluku o povećanju blagajničkog iznosa čime je htio dovesti do prikrivanja novčanih sredstava znajući da je osnovna djelatnost “FH Srebrena malina” uzgoj i prerada voća i povrća.

Potom, Novalić je, nakon što mu je Hodžić tražio dozvolu za upis u registar veleprometnika medicinskim sredstvima.

Perić je iznio detalj da su 25. aprila 2020. godine dopremljeni respiratori, a 27. aprila 2020. “FH Srebrena malina” je upisana u registar iako nije ispunjavala kriterij za to.

Svim time je prouzrokovana šteta za budžet FBiH jer se respiratori ne preporučuju u invazivnom liječenju od teže kliničke slike.

Presudom se navodi da je Solak u periodu od 25. marta do 24. maja 2020. godine prekoračio granice ovlaštenja tako što je pozvao Hodžića da dostavi FUCZ ponudu nakon čega su utvrdili cijenu i količinu zaštitne opreme. Novalić je tražio od šefice njegovog kabineta Bahre Džaka da Hodžiću dostavi i pripremi ponudu čime su zloupotrijebili svoj položaj i prakoračili ovlaštenja koja su imali na funkcijama koju su u tom trenutku obnašali.

Njih trojica, zajedno uz pravno lice “FH Srebrena malina” osuđeni su zbog zloupotrebe položaja. Solak je proglašen krivim i zbog krivotvorenja dokumenata i to što je pod istim ugovor vodio nabavku respiratora i zaštitne opreme.

Pogrešno provedena javna nabavka stvorila štetu građanima FBiH

Jednoglasnom odlukom trojice sudija, Novalić, Solak i Hodžić oslobađaju se optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranja novca, primanja koristi, krivotvorenja službenih knjiga i sastavljanje i krivotvorenje finansijskih rezultata – prenosi Klix.

Sudija Braco Stupar obrazložio je nadalje osuđujuću presudu u ovom predmetu. Njegov stav je da nisu postupali u skladu sa vanrednom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. Novalić i Solak bili su koristoljubivi jer su osmišljeno stvorili uslove za stvaranje finansijske koristi Hodžiću i na taj način oštetili budžet FBiH.

Tužilaštvo BiH je uspjelo dokazati zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumenata, a sa Sud BiH nije pronašao dokaze o udruživanju radi činjenja krivičnih djela.

Stupar se pita da li je FUCZ mogla biti ugovorna strana pri nabavci respiratora da je ova javna nabavka provedena u skladu sa odredbama? Kaže potom da je FUCZ mogao biti ugovorna strana jedino u dva slučaja do kojih nije došlo.

Optuženi su za nezakonito favoriziranje jednog lica (Hodžića), svjesno kršenje transparentnosti čime je ciljano omogućeno pribavljane koristi Hodžiću.

“Netransparentno, odabrano, ciljano, postupili su izvjesni Asim i Fadil Novalić”, rekao je sudija Stupar.

Sud BiH je, kako je dalje nastavio obrazloženje sudija Stupar, pronašao dokaze da se respiratori nisu mogli koristiti za teže pacijente u jedinicama intenzivne njege i da je time pogrešno provedena javna nabavka.

Svi postupci doveli su do štete na račun građana FBiH.

Stupar je potom naveo olakšavajuće i otežavajuće okolnosti koje su uzete u obzir prilikom donošenje osuđujuće presude.

“Olakšavajuće okolnosti su te da Novalić, Solak i Hodžić nisu ranije osuđivani i da su porodične osobe. Otežavajuća okolnost je ta što šteta koja se prouzrokovana građanima jeste u provođenju pogrešne javne nabavke. Građani su pogrešnom javnom nabavkom bili uskraćeni za liječenje što je moglo dovesti i do životne opasnosti”, rekao je Stupar.

Otežavajuća okolnost Novaliću je ta što je, kao premijer FBiH, potkopao povjerenje građana. Solakova otežavajuća okolnost je ta što je imao ključnu ulogu jer je od njega direktno zavisila nabavka, što također važi i za Hodžića.

Stupar je, na kraju svog obrazloženja, rekao je da je shodno svemu navedenom, sud odmjerio kazne.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.