Ovo je veliki skandal: Pomahnitali Zoran Milanović članove Vijeća za provedbu mira nazvao “fićfirićima”, ponovo je izvrijeđao Šefika Džaferovića

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, ponovo je izgovorio niz uvreda na račun člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, ali i za članove Vijeća za provedbu mira (PIC). Džaferovića je nazvao “hostesom mudžahedina”, a članove PIC-a “političkim direktorima fićfirićima”.

Kazao je kako ima posla sa “ljudima koji lažu, varaju, kradu i zatvorili su se u svoju bačvu”.

“Imaju vrlo mutnu povijest. Mislim na Džaferovića. Šta je radio u ratu? bio hostesa mudžahedina. Udbaš. To je član Predsjedništva BiH. To je manipulator do manipulatora. Žao mi je što je Dragan Čović nasjeo na to. Neko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima. Jok. Prema njima imam”, rekao je Milanović.

Za članove PIC-a rekao je da su to “politički direktori” i “fićfirići”.

“Donijeli su zaključke koji pokazuju jasne namjere opstrukcije jer ignorišu činjenicu tri konstitutivna naroda”, rekao je Milanović.

Novinarima je pokušao objasniti šta se desilo sa “zakonom o zabrani negiranja genocida” kazavši kako su “fosfornom brzinom tzv. srpska strana i HDZ optuženi da su htjeli ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku da je negiranje genocida kazneno djelo”

“Normalnom čovjeku s minimalno skepse to smrdi. Ajde Srbi, ali gdje je tu HDZ, Čović. To je samoubojstvo. Istina je da su uz posredovnja i nagovaranje međunarodne zajednice, a to su ti politički direktori, ljudi koje niko ne zna, prihvatili prijedlog da tu odluku ukinu i donijeli novu istog sadržaja. Zato srpska strana, potpuno ih razumijem, ima problem s kolonijalnim upravljanjem

BiH. Dakle, neki prokurator Judeje Inzko ili kako god se zove, donosi odluku snagom ustava. To ne može biti. Ideja je bila da se pokaže jednak politički stav u proceduri BiH, ne kolonijalne uprave. I tu su im hrvatski predtsavnici bili spremni dati ruke. I čim su krenuli – krivi, genocidni gadovi, žele ukinti kažnjivost negacije genocida. To me podsjeća na najniže uličarske fore”, rekao je Milanović.

Istakao je kako je svime time bio motiviran kada je prethodnih dana govorio o Srebrenici i da su ga zbog toga stavili u ravan sa Miloševićem, Mladićem, Tuđmanom i ostalima.

“To je ekipa iz Zagreba, to oni stvarno misle”, zaključio je.

Pogledajte skandalozan govor Milanovića.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović članove PIC-a nazvao “fićfirićima” pic.twitter.com/vrmAGPPoZ0

— TV N1 Sarajevo (@N1infoSA) December 9, 2021

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.