Ovo jezero koje gotovo poprima oblik srca nalazi se u BiH, ukoliko ga posjetite očarat će vas svojom ljepotom

Otprilike osam kilometara udaljeno od centra Kupresa, smješteno ispod južnih obronaka planine Stožer, nalazi se jedan od najljepših prizora u Bosni i Hercegovini – jezero u obliku srca, Kukavičko jezero.

Radi se o pravom dragulju Kupresa i jednom od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini koji svojim očaravajućim prizorima svakoga će ostaviti bez daha.

Ime je dobilo po selu Kukavice jer se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini na 1200 metara nadmorske visine i dugo je oko 250 metara, široko oko 130 metara, a dubina mu je oko 10 metara

Jedan od razloga zašto smo baš sada odlučili podijeliti sa vama ovu lokaciju jeste činjenica da za vrijeme ljetnih mjeseci jezero postaje kupalište i odlična je prilika da se za ovaj vikend rashladite.

Ljubitelje kampiranja oduševit će činjenica da postoji i prostor za kampiranje čime ćete uživanje u prirodi i ljepoti moći produžiti na više dana.

Za ovo jezero veže se i priča da je nastalo od suza zlatokose vile koje je ona prolila kada je njen izabranik nestao.

U svakom slučaju ovo je odlična destinacija za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Ovo glacijalno jezero je smješteno na krajnjem sjeveroistočnom dijelu prostranog kupreškog polja na nadmorskoj visini od 1200 metara. Volumen(zapremina) jezera je oko 100 000 metara kubnih. Najveća dubina je oko 13 metara.

Prema istraživanjima hidrologa i zemljopisca prof. Spahića, vrtače u Kukavičkom jezeru činile su ponore u kojima su nestajali površinski tokovi.

Vremenom je došlo do zatrpavanja ponora te je tako nastala i vodena akumulacija koja je veoma često mijenjala svoj oblik. Bistre i hladne vode iz slikovitog jezera otječu rječicom Milač u pravcu zapada koju vjerno prate barske ive, crvene vrbe i sive johe.

U dolinskom dijelu ove kraške ponornice došla je i do punog izražaja i raznolikost cvjetnih livada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.