Pogledajte snimak, 1.200 je razloga da posjetite ovo mjesto u BiH koje obiluje prirodnim fenomenima

Iako je more po mnogima idealna opcija za ljetovanje, naša zemlja obiluje brojnim prirodnim ljepotama koje tijekom ljetnih mjeseci zablistaju u svom punom sjaju.

Naše rijeke, planine, jezera i veliki broj prirodnih fenomena svakako vrijedi vidjeti i tako još bolje upoznati i zavoljeti prelijepu zemlju u kojoj živimo.

Jedno od takvih mjesta je Kupres, općina koja se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i koja osim zimi, postaje sve zanimljivija turistima i tokom ljeta.

Zahvaljujući visini, čak i tokom ljetnih mjeseci temperature na Kupresu su ugodne i rijetko prelaze 30 stepeni – piše Klix.

Zasigurno jedan od najboljih načina da u jednom danu obiđete Kuprešku visoravan je vožnja quadovima koja se od nedavno može naći u ponudi ovog gradića koji je sa svih strana okružen planinama.

Na samom sjeverno-istočnom dijelu Kupreške visoravni nalazi se pravi prirodni biser – Kukavičko jezero.

Tokom ljeta jezero se pretvara u omiljeno izletište, mjesto za kampiranje i kupalište koje osim Kuprešaka posjećuju brojni turisti iz drugih gradova BiH.

U blizini jezera nalazi se “Usađeni kamen”.

Riječ je o velikom komadu stijene visine oko 10 metara koja stoji okomito, a s obzirom na to da je kamen okružen šumom i zemljom, nije poznato kako se tu našao.

“Kamen izgleda kao da je doslovno pao s neba, a na njegovom vrhu rastu dva borića.

Kad turisti dođu, često se šalimo da je to zapravo “kupreški meteor”, a neki od njih nam kažu kako ta opcija uopće nije isključena. U svakom slučaju, izgleda vrlo zanimljivo”, kazao nam je Dario Batinić, vodič i administrator stranice “Visit Kupres”.

Nastavili smo vožnju quadovima kroz kupreško polje koje je u ovo doba godine prošarano s milion šarenih cvjetova, a upravo je tu za svoje najvrjednije djelo “Visoravan u cvatu” inspiraciju pronašao i slavni slikar Gabrijel Jurkić.

Dario napominje kako “divlje vožnje” quadovima ili motorima nisu dozvoljene na ovom području s obzirom na to da je očuvanje ljepote kupreškog kraja prioritet.

Kupreške rijeke većinom su ponornice, a rijeka Milač, ponire na južnom dijelu polja i izvire kao rijeka Šujica u svom punom sjaju. Ova rijeka poznata je i kao “najkrivudavija rijeka na svijetu”, a fotografije rijeke Milač, odnosno Šujice, iz zraka, posebno su impresivne.

Na Kupresu se može vidjeti i kraški fenomeni Japage. Prirodne rupe u zemlji duboke i do 100 metara ostavljaju bez daha, a pored njih dobijete neki poseban osjećaj zahvalnosti i poniznosti jer osjetite koliko smo zapravo mali pred kreacijama Majke prirode.

Po izgledu su najsličnije jezerima u Imotskom samo što kupreške Japage nisu napunjene vodom osim one jedne, Rastičevskog jezera.

Kupres obiluje brojnim vidikovcima, a možda je najzanimljiviji onaj sa Stožera, planine s 1.000 izvora visokokvalitetnih mineralnih voda. Stožer obiluje brojnim planinskim šarolikim raslinjem, od kojih većina vrsta ima ljekovita svojstva.

Hiljade i hiljade bala sijena prizor je koji vas dočeka kada dolazite na Kupres u ljetnim mjesecima, a za mnoge je to omiljeno mjesto za fotografiranje.

Svjetlosno zagađenje takmiči se sa zvjezdanim svjetlom na noćnom nebu, pa tako ako živite u velikim gradovima, teško da možete vidjeti zvjezdano nebo u njegovom punom sjaju.

Na Kupresu to nije slučaj, pa samo ako se izdvojite malo od centra grada, možete uživati u romantičnim prizorima.

“Iz godine u godinu sve veći broj turista prepoznaje ljetnu ponudu Kupresa kao nešto uistinu posebno. Dolaze nam ljudi iz Njemačke, Francuske, Švedske i drugih zemalja te ostanu očarani netaknutom prirodom, našim šumama, rijekama i jezerima”, kaže nam Dario.

Zanimljivo je napomenuti i da je Kupres upisan u Guinnessovu knjigu rekorda gdje se 2017. godine okupilo 2,325 Ivana, a kupreška kosidba našla se na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

“Upoznajte Kupres bez snijega”, poručio je Dario za kraj i dodao kroz šalu: “Kad srce kaže ljeto, Kupres kaže dugi rukav”.

I zaista, savjet je to koji treba poslušati jer čak i kad je preko dana vruće, navečer, čak i ljeti, potrebno je toplo se obući kako bi bez problema uživali pod najljepšim zvjezdanim nebom.

Više informacija o smještaju i ponudi na Kupresu možete pronaći na stranici Visit Kupres.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.