Ozbiljna “peripetija” Čovića: Bakir Izetbegović vidi da mu je vrijeme isteklo, katastrofa je ako Schmidt bilo šta nametne

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon današnje sjednice HNS-a obratio se javnosti rekavši da neće podleći pritiscima stranaca da krši procedure u smislu finansiranja izbornog procesa i da bi bilo katastrofalno da Christian Schmidt nameće bilo kakve odluke u tom smislu.

“Informisao sam kolege oko pritisaka koja se svakodnevno, naročito u posljednjih dvadesetak dana prave, prema Vijeću ministara, posebno prema ministru finansija.

Ono što mislim da je pravi put kad je u pitanju naš stav dosljedno poštovati zakone, ko god tražio drugačije. Ne može se tražiti od bilo kojeg ministra kršenje zakona, šta god da je za to izgovor”, rekao je Čović.

Dodao je da su ti koji su “poprijeko” tražili da se finansiraju izbori, jednako su to moglo raditi u posljednjih 6 mjeseci da BiH dobije budžet.

“Na svu sreću, ako smo iz ovoga bilo šta dobro uradili, to je da smo uspjeli donijeti dva ključna dokumenta koja imaju svoj vremenski okvir.

Ja se nadam da će do kraja dana ministar skupit prijedloge koji su došli i da će predati nacrt budžeta prema Vijeću ministara”, rekao je Čović.

Naglasio je da neće podleći bilo čijem pritisku da krši zakone i procedure.

“Svima onima kojima su danas puna usta, pokušaja da to naglase kao blokadu bilo koje vrste, vrlo jasno ćemo odgovoriti i dosljedno poštovati zakone.

To se odnosi na ove ljude iz vana koji nam pokušavaju slati poruke, a jednako tako na političko Sarajevo, vrlo jasno, političko Sarajevo, koje stvara toliku pomutnju, u pokušaju da vodi kampanju kroz jednu takvu tezu.

Pitanje je kako će voditi kampanju kad Vijeće ministara usvoji budžet kroz pet-šet dana”, istakao je Čović.

O odluci Ustavnog suda

U nastavku je kazao da kad dođe odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zakazat će sigurno sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Bojim se da će to oni još malo prolongirat. Procedure su takve da nama nije dovoljno da neko kaže da je nešto usvojeno na Ustavnom sudu.

Po zakonu oni moraju dati nama presudu, čini mi se da će se tu potrošiti desetak dana”, smatra Čović.

Dodao je da je uvjeren da će na Domu naroda izborni zakon biti usvojen.

“Rekao sam visokom predstavniku da bi bilo katastrofalno pogrešno bilo kakve odluke nametati kad je u pitanju budžet BiH”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Kazao je da će javnosti pokazati da je HDZ-ov prijedlog dobar i korektan.

“Što se tiče džihad politike koja se ugradila u kampanju ja je ne želim komentarisati. Ni Izetbegovića ni bilo koga drugog.

On o manjinama već drugo priča. On vidi da mu je isteklo vrijeme po puno elemenata u smislu vođenja politike kako je on vodi”, rekao je Čović.

Osim toga, kazao je da federalno uređenje Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.