Ozbiljne tenzije: Pljušte reakcije na opasne prijetnje Milorada Dodika u hrvatskom mediju

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, intenzivirao je ponovo priču o nezavisnosti Republike Srpske. U hrvatskom Nacionalu je poručio kako će 10-15 zemalja odmah priznati ovaj entitet kao državu, čim proglasi nezavisnost. Nije htio Dodik da otkriva u intervjuu Nacionalu, kojih to 15 država bi priznalo Republiku Srpsku kao državu, ako se otcjepi ovaj entitet od BiH.

Rusija nije prva, ali će je pitati, kaže Dodik koji dodaje da je sada zauzeta svojim problemima. Nije ni Hrvatska, ali će čekati, pa poslije priznati, kaže on.

“Za otcjepljenje neću tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali će Hrvatska prihvatiti novu realnost i za Hrvatsku bi bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna”, dodaje Dodik u intervjuu.

Iz Hrvatske o ovim Dodikovim željama predsjednik Milanović se nije oglašavao, iako je ranije podržavao Dodika, a premijer Andrej Plenković poručuje

“Ne znam, pročitaću intervju pa ću vam reći. Ne znam, ja još nisam čuo. Koje su to zemlje, ima li ime i prezime te zemlje? Nema. Ne znam, ja nikada nisam čuo, dosta sam često po međunarodnim skupovima, ali još nikoga nisam čuo”, kaže Plenković.

Koalicioni partneri Dodika u vlasti nisu ni čuli, ni pročitali ove njegove tvrdnje.

“Nisam čuo za takvu izjavu. Kako bih ja komentarisao, treba da vidim da li je ta izjava tako ili nije, pa da komentarišem nešto oko toga. Ali zaista nisam čuo za takvu izjavu”, poručuje Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

A koalicioni partneri na državnom nivou nude dvojako razmišljanje. Jedni misle kako je godinu dana do lokalnih izbora, pa treba prikupiti glasove.

Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Parlamentu BiH kaže kako je stvar u lobiranju.

“Vi znate da Vlada RS izdvaja ogromne novce, milione maraka, razne lobističke organizacije.

Je li ova federalna počela?

Ja ne mislim da jeste, to je jedan dio naše diplomatije koji nikada nije dovoljno razvijen niti postavljen kako treba, a imamo te primjere oko Kosova, da vidite koliko je to efikasno, ta neoficijelna diplomatija”, kaže Kojović – prenosi N1.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ne želi komentarisati bilo kog od kolega jer svako od njih izlazi u eter, ali ima svoje mišljenje o Dodikovim istupima.

“Da bi stvorio neku sebi poziciju političku, u nekom vremenu ispred nas. Znate da smo mi 12 mjeseci, sada već manje i do lokalnih izbora u BiH.

Sad je to jedna politika priprema pozicija za jednu takvu aktivnost”, kaže Čović.

Dodikova retorika je antidejtonsko djelovanje i opasna je za stabilnost i BiH i Zapadnog Balkana u cjelini, poručuju iz Ambasade SAD-a u BiH. Zbog izjava, poput ove, uvedene su mu i sankcije, navode.

“Zablude Dodika su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju.

Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, kažu u ambasadi.

Iz OHR-a za posljednje tvrdnje, nemaju komentar, ali kažu kako se njihov komentar ne bi razlikovao od kolumne visokog predstavnika Christiana Schmidta od 26. oktobra.

Tada je napisao sljedeće:

“U pokušaju da se o RS-u stvori slika kao o državi, dužnosnici RS-a već dugo vremena osporavaju ranije provedene državotvorne reforme koje su od najvećega značaja u pogledu napretka postignutog od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Da budem jasan: pravo RS da postoji kao entitet nitko ne bi trebao dovoditi u pitanje s obzirom na to da je to dio strukture utvrđene Općim okvirnim sporazumom za mir.

Međutim, to pravo ide zajedno uz dužnost dužnosnika RS da doprinose blagostanju cijele zemlje, a ne samo svom osobnom.”

Dodik kaže da rukovodstvu RS nije plan odcjepljenje, ali… Uvijek postoji to ‘ali’. Nije ni strano što Dodik govori o secesiji Republike Srpske.

Intenzivirao je svoje želje nakon što je podignuta optužnica protiv njega i Miloša Lukića, odnosno nakon prvog pojavljivanja pred Sudom BiH.

Ipak je poručio da će to učiniti ako visoki predstavnik nametne Zakon o imovini BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.