Ozbiljno se provalio, ne znamo da li da se smijemo ili plačemo: Haris Zahiragić napravio veliku grešku u koracima

Haris Zahiragić, kompenzacijski zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, odavno je u žiži bh. medija, mi mu nismo htjeli pridavati pažnju iz objektivnih razloga, ali ovo zaista nismo mogli prešutjeti.

Naime, kratka analiza portala Istinomjer ukazala je itekako na ishitrenost i nepromišljenost, mladog Zahiragića.

Mi ne znamo da li da se smijemo ili da plačemo. Prosudite sami…

“Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) održao je 2. aprila 2021. godine konferenciju za novinare na kojoj je iznio nekoliko kritika na račun aktuelne Vlade KS-a, a zastupnik Haris Zahiragić se potpomogao i košarkaškim rječnikom.

Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) u martu ove godine donio je presudu da izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a, na osnovu kojih je došlo do formiranja novih ministarstava u Vladi KS-a, nisu u skladu sa Ustavom FBiH, o čemu je Istinomjer već pisao.

Kako bi objasnio svoj stav da su prilikom donošenja ovog zakona prekršene pravne procedure, Zahiragić je upotrijebio terminologiju iz košarke:

“Ukoliko igrač, evo da karikiram, ukoliko igrač postigne koš, a prilikom postizanja koša učini dvokorak, taj koš se ne pika. Isto tako, ukoliko donesete zakon, a prilikom donošenja zakona prekršite vrlo bitne procedure, taj zakon se ne pika.”

U službenim pravilima košarkaške igre, napisanim u dokumentu kojeg je objavila Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), a koji se nalazi i na stranici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u članu 25. “Koraci”, navodi se sljedeće:

“Igrač koji hvata loptu dok napreduje ili po završetku vođenja, može da napravi dva koraka dok se zaustavlja, dodaje ili šutira loptu.”

Shodno navedenom, igraču je dozvoljeno napraviti dva koraka s loptom prilikom šutiranja na koš, a greška u koracima se sudi ukoliko igrač napravi tri ili više koraka. Ova pravila su jasno objašnjena i u sljedećem videu:

S obzirom na to da je poprilično jasno da je koš postignut nakon napravljena dva koraka validan, Istinomjer izjavu Harisa Zahiragića koja ovo demantuje ocjenjuje neistinitom”, navodi se u analizi Istinomjera.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.