PA OVO JE STRAŠNO ŠTA RADI ČOVJEK Milorad Dodik potegao vitalni nacionalni interes, zatražio deportaciju Schmidta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na vitalni nacionalni interes.

“Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je pojasnio da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjeruje da će ga NSRS odbaciti.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

“Zato ne možemo dati saglasnostna taj sporazum”, zaključio je Dodik.

“Deportovati Schmidta”

Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportovati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da ponovo zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, zaključio je Dodik.

Dodik je rekao kako je u budžetu sve usklađeno sa zahtjevom CIK-a od 12,5 miliona KM i da ta odluka nema veze sa odlukom koju je jučer nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Odluka Schmidta je potpuna šarada i nepotrebna očigledno nije imao strpljenja. Odlukom Predsjedništva ovo se dovodi u institucionalni red i udovoljava zahtjevu CIK-a”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je rekao kako budžet sada može biti usvojen već sljedeće sedmice i tako osigurana sredstva za CIK, te je ponovio tvrdnju da osiguravanje sredstava za CIK nije referisanje na odluku visokog predstavnika nego posebna odluka.

Bez obzira na Dodikovo negiranje Schmidtovih poteza jasno je da CIk sada ima novac za izbore i ako Parlament BiH ne usvoji budžet.

Član Predsjedništva iz RS-a rekao je i kako je predložio četiri prijedloga za dnevni red koje su odbili druga dva člana Predsjedništva.

Prvi prijedlog se odnosio na to da Bosna i Hercegovina pridruži incijativi “Otvoreni Balkan”, ali je odbijen. Drugi prijedlog se odnosio na razrješenje člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, kojeg je optužio za samovolju i rušenje spoljne politike države. Kazao je kako će razrješenje Džaferovića ponovo predložiti.

Dodik je rekao i kako je predložio da Predsjedništvo BiH ocijeni nelegitimnim i nelegalnim odluke Christiana Schmidta, kojeg naziva lažnim visokim predstavnikom.

“Lice koje se zove Christian Schmidt je u kriminalnim radnjama, unosi nered i dodatno destabilizuje ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Iz tih razloga Predsjedništvo BiH je trebalo utvrditi da ne postoji visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

Četvrti odbijeni prijedlog se odnosio na to da Predsjedništvo utvrdi tačku dnevnog reda kojom bi se odredio stav Bosne i Hercegovine prema Ukrajini te je i dalje na snazi posljednja odluka o Ukrajini iz 2014.

“Konfuziju bi najbolje bilo razriješiti kad bi imali jedinstven stav da se tim pitanjima ne bavimo”, stav je Dodika.

Kako je Dodik rekao ostala dva člana Predsjedništva su gotovo sa gnušanjem odbili takvu incijativu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.