Pa ovo je zaista nevjerovatno: Bosanac po dolasku u Hrvatsku spavao pod mostom, ali sada ima pet firmi i 60 radnika

Admir Suljić, otišao je iz BiH u Hrvatsku 2000. godine u posuđenim tenisicima i sa svega nekoliko desetaka maraka. U početku je spavao pod mostom, a zahvaljujući poslovnom uspjehu danas ima nekoliko tvrtki sa 60-ak zaposlenih.

Admir Suljić osnovao je firmu “Vaš drek, naš kruh” koja se bavi odštopavanjem kanalizacijskih cijevi 365 dana u godini. Ovaj keramičar po struci dobro slaže pločice, a još bolje marketinške slogane. Taj talent ga je doveo do poslovnog uspjeha.

“Ja sam postigao poslovnu reklamu. Ne može proći kombi, a da ga ne vidite i ne zapamtite”, kaže Admir za Deutsche Welle.

Ali njegovi snovi o poslovnom uspjehu rođeni su na tvrdom ležaju. S posuđenim tenisicama i s nekoliko desetaka maraka u džepu u Hrvatsku se u trećem pokušaju doselio 2000. godine.

“Spavao sam pod mostom. To su bili dani, mjeseci i godine kojih se niko normalan ne bi volio sjećati, a kamoli prepričavati”.

Danas je vlasnik pet firmi u Hrvatskoj s ukupno 60-ak zaposlenika.

Unatoč trnovitom putu, vedrinu i smisao za humor nije izgubio.

“Pitaju me što sam ostao u Zagrebu. Na to odgovaram da nisam mogao dalje od Bregane s bosanskim pasošem”.

Admir radi ono što drugi ne žele, a manjak radnika u Hrvatskoj za njega znači više posla. Osim hitnih kanalizacijskih intervencija, njegove firme se bave stolarijom i postavljanjem uređaja za hlađenje, sve uz pripadajuće slogane kao što su:

“Mi radimo kolijevke, vi radite djecu” i druge.

No Admir je iskusio i tamnu stranu uspjeha.

“Ja Bosanac, što sam došao u Hrvatsku, u njegovu državu, njemu određivati pravila igre. Taj naš balkanski mentalni sklop, kad ga pogledaš iz stotinu kuteva, ne znaš s čime ga usporediti. Ali općenito u Hrvatskoj onaj čovjek koji se trudi, koji radi, koji stvara, on ima najviše problema”, govori Admir Suljić.

Uspješni gastarbajter i na rodnoj grudi širi svoje carstvo, a u Hrvatskoj je prije nekoliko godina prešao na “mirisniji biznis” – otvorio frizerski i kozmetički salon. Ali Admir nikad nije imao problema što se bavi smrdljivim poslom jer kako kaže “Novac ima poseban miris. I svima je privlačan i svima miriše”.

A Admir očito ima nos za njega.

Admir Suljić, otišao je iz BiH u Hrvatsku 2000. godine u posuđenim tenisicima i sa svega nekoliko desetaka maraka. U početku je spavao pod mostom, a zahvaljujući poslovnom uspjehu danas ima nekoliko tvrtki sa 60-ak zaposlenih.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.