Pa ovo je zaista nevjerovatno: Evo kako Dragan Čović postaje nevidljiv čim se pojave problemi u nabavci vakcina ili priče o raspadu BiH

Pozicija i ponašanje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića kod pojave određenih afera, problema ili aktuelnih političkih prepucavanja u kojima se tretira država je vrlo zanimljivo. U većini takvih slučajeva Čović se ne eksponira niti trpi kritike i značajne političke udarce.

Koalicioni partneri Dragana Čovića – lider SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik imaju mnogo više problema nego on. Čović ima jedan ključni problem i jednu želju, a to je Izborni zakon i želja da bude izmijenjen prema njegovom viđenju budućeg ustrojstva BiH.

U gotovo većini političkih odnosa koje Čović tretira prelama se pitanje izmjena Izbornog zakona. U svom biračkom tijelu ima relativno mirnu i komotnu situaciju te nema potrebu trošiti energiju na bilo kakvu vrstu obračuna s opozicijom.

Paralelno Izetbegović i Dodik imaju itekako više problema i nekoliko otvorenih političkih frontova. I jedan i drugi imaju prilično aktivnu opoziciju, a svaki u svom djelokrugu nose određene procese kada je riječ o entitetu i državi.

Priča koju nameće Dodik o navodnom “mirnom razlazu” prelama se preko pleća stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Svakodnevne reakcije, poruke, komentari, prije svega na relaciji Dodik – Izetbegović, kreiraju političku zbilju. Jedan bi da razvaljuje državu, a drugi je brani. Na drugoj strani Dragan Čović po običaju prvi val “obračuna za državu” posmatra sa strane, ali paralelno i nema pritiska javnosti da se suprotstavi secesionizmu. Niti saopćenjem, niti izjavom.

U svom političkom okrugu Čović ima komociju da se može posvetiti samo svom problemu, a to je Izborni zakon i sve ono što on nosi. Tek naknadno, kada se politička kriza iskristališe, mogu se čuti Čovićevi komentari koji u najvećem broju slučajeva neće biti direktno konfrontirani Dodiku, ali će biti demagoški umotani u definiciju nedjeljivosti države.

Prije toga, kada je u cijeloj državi, a posebno u entitetu Federacija BiH bio ogroman pritisak javnosti zbog nenabavke vakcina, taj pritisak je najviše bio usmjeren na Izetbegovića i njegove ministre u Vladi FBiH. HDZ-ovi kadrovi su tek u drugoj liniji odgovornosti trpjeli kritike, a i u tom slučaju Čović nije bio naročita meta.

Klix.ba

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.