Pa ovo stvarno nema smisla više, Dragan Čović se zapetljao u mrežu svojih sopstvenih laži: Vijeće ministara nije na vrijeme obezbijedilo sredstva za održavanje izbora

Predsjednik HDZ-a BiH i aktuelni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dragan Čović govorio je na konferenciji za medije 10. juna 2022. godine o održavanju Općih izbora u BiH u oktobru ove godine, odnosno o odluci visokog predstavnika o finansiranju izbora – piše u analizi Istinomjera.

Kako je Čović tim putem ustvrdio, nije bilo potrebe za reakcijom OHR-a budući da su institucije BiH reagovale na vrijeme po pitanju osiguravanja finansijskih sredstava za održavanje izbora:

“Ako želimo evropski put, nema šta raditi s nametanjem odluka visokog predstavnika u šestom mjesecu 2022. godine, pogotovo tamo gdje je na vrijeme reagirala institucija koja je trebala reagirati”, kazao je jučer Čović.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 4. maja 2022. godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, prema kojoj će se izbori održati 2. oktobra ove godine. Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. CIK je procijenio da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000 KM.

Međutim, do zakonski predviđenog roka, odnosno 19. maja 2022. godine, sredstva za održavanje izbora nisu dostavljena CIK-u budući da budžet institucija BiH još uvijek nije bio usvojen, a nije bilo ni posebne odluke o finansiranju izbora iz tekućih sredstava.

Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je tek 27. maja iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Vijeće ministara usvojilo je Nacrt budžeta na sjednici 6. juna, a istog dana donesena je i Odluka o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Ovom odlukom odobrio se iznos od 9.728.000 KM CIK-u za provođenje Općih izbora.

Iz CIK-a nisu bili zadovoljni usvojenom odlukom Vijeća ministara, rekavši da planirani iznos novca nije dovoljan za provođenje izbora. Kako su naveli tom prilikom, nakon ovakvog razvoja događaja, “samo posebna odluka Ureda visokog predstavnika (OHR) na puni iznos, zahtijevan od CIK-a sa svim ekonomskim kodovima, omogućava provedbu izbora”.

Shodno zahtjevu CIK-a, OHR je 7.6.2022. godine donio Odluku kojom se donosi Odluka o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine. U svojoj izjavi tim povodom visoki predstavnik Christian Schmidt konstatovao je da je odluka Vijeća ministara BiH, usvojena dan ranije, nedovoljno dobra:

“Nakon što sam jutros na zajedničkom sastanku s izaslanicima Ministarstva financija i trezora BiH i Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) BiH prikupio detaljne informacije, jasno mi je da planirana dodijeljena sredstva nisu niti dostatna niti provediva.

S obzirom na to da financiranje izbora, koji će se održati na utvrđeni datum, 2. listopada 2022., još uvijek nije u potpunosti osigurano, potrebno je žurno osigurati da se izbori održe na vrijeme.

Stoga nalažem sljedeće: Središnjem izbornom povjerenstvu bit će dodijeljen iznos od 12.528 milijuna KM, prvobitno zatraženih za pripremu i organizaciju izbora, kao posebna alokacija.
Ovim se ne isključuju daljnja izdvajanja sredstava koja bi mogla biti nužna za osiguranje održavanja izbora. Ova odluka stupa na snagu odmah po objavljivanju na internet stranici OHR-a”, rekao je Schmidt 7.6.2022. godine.

Kao jedan od razloga donošenja ovakve odluke iz OHR-a su naveli da je “već uveliko istekao zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije bile dužne osigurati sredstva, a da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine nije omogućilo da nastavi s aktivnostima koje su potrebne za pravodobno održavanje izbora”.

Budući da Vijeće ministara BiH do 19. maja 2022. nije osiguralo sredstva za provođenje izbora, tvrdnju Dragana Čovića da je “na vrijeme reagirala institucija koja je trebala reagirati” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.