Palmer i Eichhorst upoznali Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa minimumom mjera za reformski paket

Posljednje Vijesti

Nakon današnjih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se vodio između lidera političkih partija u BiH i američkog izaslanika za izbornu reformu Mathewa Palmera i predstavnice EU Angeline Eichhorst oglasili su se iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kako su napisali na službenom Twitter profilu Američke ambasade, Palmer i Eichhorst su u nastavku razgovora sa liderima političkih stranaka danas i iznijeli minimalne mjere izborne transparentnosti koje moraju biti dio svakog reformskog paketa.

“Preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) se moraju implementirati, uključujući uklanjanje diskriminatornog jezika, veći nadzor nad izbornom administracijom i zaštitu od krađe glasova”, kažu iz Ambasade SAD-a.

I danas su intenzivno nastavljeni pregovori o izmjenama izbornog zakona u BiH. Delegacije SDA i HDZ-a, koje predvode Bakir Izetbegović i Dragan Čović veći dio današnjeg poslijepodneva bili su na sastanku u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Lideri SDA i HDZ-a napustili zgradu Delegacije EU, novinari ponovo ostali “kratkih rukava”
Po okončanju današnjih pregovora Čović i Izetbegović užurbano su napustili zgradu. Izjave za medije, kao i jučer, nisu davali.

Leave your vote