Plenković sa Čovićem: “Naša pozicija je jasna, da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj”

Dragan Čović boravio je danas u Zagrebu gdje je održao sastanak sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Kako je saopšteno, na sastanku se razgovaralo o nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine, saradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine u borbi protiv COVID-19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška.

U povodu nedavnog posjeta Dragana Čovića Petrinji zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH, predsjednik Vlade RH Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

“Govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović istaknuo je da rješenja koja je ponudio na prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te su zasnovana na načelu kojeg obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja – konstitutivnosti naroda”, saopšteno je iz HDZ-a.

,,Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH’‘, poručio je Dragan Čović.

Rekao je kako je smatra da je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma te “legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH”.

,,Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno”, kazao je Plenković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.