Počele pripreme za gradnju 49 kilometara autoceste u BiH

Na prostoru Federacije BiH u toku je priprema aktivnosti za početak realizacije infrastrukturnih projekata vrijednih oko 2,3 milijardi maraka.

Riječ je gradnji dionica na koridoru 5C, i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug, piše Večernji list BiH.

– Pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod EIB-a u visini od 340 miliona eura za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Također, EBRD i EIB dostavili su pismo namjere o spremnosti za sudjelovanje u finansiranju projekta izgradnje dionice autoceste od Ovčara do Mostara sjever (34 km) s potencijalnim iznosom kredita do 600 miliona eura – naveli su iz Autocesta Federacije BiH.

Zatvorena finansijska konstrukcija

Dalje ističu kako je EBRD dostavio mandatno pismo za sufinansiranje izgradnje dionice autoceste Mostar sjever – Mostar jug (15 kilometara). Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje. Najsloženiji građevinski pothvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela, po idejnom projektu, iznosi 10,165 kilometara, što ga čini najdužim tunelom u regiji.

– Aktivnosti oko osiguranja navedenih kreditnih linija su u toku – naglasili su iz “Autocesta FBiH”.

Valja napomenuti i kako su u toku aktivnosti na provođenju konkursnih procedura za dionice: Putnikovo brdo – Medakovo, Nemila – Vranduk, Kvanj – Buna i Mostar jug – Kvanj procijenjene vrijednosti radova i nadzora oko 536 miliona KM.

Iz “Autocesta Federacije BiH” podsjećaju kako se paralelno s ovim aktivnostima provode i radnje na postizanju efikasnosti kreditnih linija: EBRD 60 miliona eura (Putnikovo brdo – Medakovo), EIB 100 milijuna eura (tunel Kvanj – Buna) i EIB 140 milijuna eura (Tarčin – Ivan i Poprikuše – Nemila).

Osim osiguranja sredstava preko kreditnih linija, “Autoceste FBiH” provode i aktivnosti na osiguranju bespovratnih grant sredstava za sve dionice čija se izgradnja finansira iz sredstava EBRD-a i EIB-a. Do zastoja u realizaciji započetih projekata ne bi trebalo doći jer trenutno postoji zatvorena finansijska konstrukcija za sve dionice koje su u izgradnji, odnosno za koje je tenderska procedura u toku. Osim dionica na kojima se radovi tek trebaju početi odvijati, tu je i deset gradilišta koja su trenutno aktivna.

Šta su planovi

Kada je riječ o samom koridoru 5C, teška mehanizacija je na osam različitih lokacija. Riječ je o dionicama: Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica (sjeverna sekcija), Tarčin – Ivan lot 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan i Tarčin – Ivan lot 2, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići, čija se izgradnja finansira iz međunarodnih kreditnih sredstava. Ugovorena vrijednosti radova i nadzora na navedenim dionicama iznosi oko 1,5 milijardi maraka.

– Uz dionice na samoj autocesti aktivna su još dva gradilišta (ukupno ugovorene vrijednosti radova i nadzora 79,1 milijun maraka), i to: brza cesta Prača – Goražde (I. faza), čija se izgradnja finansira iz sredstava proračuna Federacije BiH, i regionalna R2425a Tromeđa – Zvirovići, čija se izgradnja finansira iz vlastitih sredstava Autocesta Federacije BiH. Također, iz vlastitih sredstava gradit će se i Sarajevska obilaznica lot 3b (ugovorena vrijednost 21,4 milijuna maraka)”, navode iz “Autocesta Federacije BiH”, piše Večernji list BiH.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.